Pihojen ja puutarhojen syystöissä syntyvät risut ja haravointijätteet voi kotitalouksista viedä jäteasemalle maksutta ja ilman eräkokorajoituksia.

Lakeuden Etappi ottaa kaikilla jäteasemillaan ja RE-pisteellä kahdeksan kunnan alueella maksutta vastaan erikseen lajitellut risut ja haravointijätteet.

– Pakkaa haravointijätteet peräkärryn pohjalle, laita risut päälle ja sido sitten kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa ja on myös helppo purkaa jäteasemalla, vinkkaa Etapin ympäristökouluttaja Terhi Romakkaniemi.

Mukaan voi ottaa esimerkiksi talikon, jolla purkaminen sujuu helposti. Mikäli kuljettaa haravointijätteitä muovisäkeissä, säkit tulee itse tyhjentää jäteasemalla niille varattuun paikkaan. Risut lajitellaan omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa, koska ne toimitetaan eri käsittelyyn.

Jäteasemilta haravointijätteet päätyvät Kekkilä Oy:n käsittelyyn ja kierrätystuotteisiin, kuten puutarhamultaan. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana yhteistyökumppanin kautta.

Älä kippaa toisten maalle tai polta missä sattuu

Haravointijätteet voi myös kompostoida kotikiinteistöllä. Puhtaita risuja voi itse polttaa kiinteistön tulipesässä, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Risuja ja haravointijätteitä ei saa kipata metsään, koska ne luokitellaan jätteeksi. Niitä ei myöskään saa polttaa missä vaan.

– Haja-asutusalueella voi omalla kiinteistöllä myös itse polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia ulkona, Romakkaniemi kertoo.

Risujen ja haravointijätteiden avopoltto on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä asemakaava-alueella. Savuhaittaa ei saa aiheuttaa missään, myöskään haja-asutusalueella.