Lämpötila laskee, mikrobien toiminta hidastuu ja kompostori jäätyy. Kompostoijalle tämä saattaa olla tuttu ongelma talvisin. Tässä vinkkejä siihen, miten ylläpitää kompostoria talvella, jotta se toimii kovillakin pakkasilla.

  1. Syötä säännöllisesti ja tyhjennä myös talvella. Kompostoriin kannattaa viedä biojätteitä talvellakin 3-4 kertaa viikossa. Kompostorien pohjalla on kaikkein vanhinta kompostimassaa, joka on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään jäähtynyttä kompostimassaa, kompostin toiminta myös yleensä piristyy.
  2. Lisää riittävä määrä kuiviketta. Hyvä nyrkkisääntö on lisätä kuiviketta kolmasosan verran siitä biojätteen määrästä, jonka kompostoriin on sillä kertaa vienyt. Lisää kuivike biojätteen päälle, jolloin se toimii samalla eristeenä.
  3. Säädä ilmanvaihto pienemmälle. Joissakin kompostoreissa on säädettävä ilmanvaihto, joissa tämän säädön voi tehdä. Kun ilmanvaihto on pienemmällä, pääsee kompostoriin vähemmän kylmää ulkoilmaa.
  4. Sekoita maltilla. Kylmällä ilmalla sekoittaminen jäähdyttää kompostoria. Siksi talvella riittää, että kompostia möyhitään 3-4 viikon välein.
  5. Anna lisälämpöä ja -ravinteita. Jos komposti pääsee jäätymään talvella, voi sitä herättää kompostiherätteillä, jotka sisältävät mikrobeille tärkeitä ravinteita. Säännöllinen kompostiherätteen käyttö edistää kompostoitumista. Lisälämpöä voi tuoda esimerkiksi hautaamalla muutaman päivän ajaksi pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä pulloja tai kanistereita. Lumi toimii myöskin eristeenä, joten kompostoria ei kannata kaivaa lumen joukosta esiin.

Lisävinkkejä kompostorin hoitoon saat kompostorivalmistajien sivuilta.