Pionit, iirikset ja havukasvit kukoistavat jalasjärveläisen Miia Anttilan puutarhassa. Hänen mielestään kompostointi on kivaa ja hyödyllistä. Kompostoinnin hän aloitti pari vuotta sitten ja se on näkynyt myös poltettavan jätteen määrän vähenemisenä.

Miia on muutenkin innostunut jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä. Siitä saa itselleen hyvän mielen ja luonto kiittää. Hän kertoo kierrättävänsä kaiken mahdollisen, kuten lehdet, kartongin, lasin, paristot, muovin kuin metallinkin.

– Kompostointi on ikään kuin jatke muulle kierrätykselle. Lisäksi olen puutarhaihminen, joten mullalle löytyy käyttöä.

– Vaikka olen hurahtanut kompostointiin, en ole siinä mikään pro. Suhtaudun siihen rennolla otteella ja ilon kautta ilman stressiä.

Vaikka olen hurahtanut kompostointiin, en ole siinä mikään pro. Suhtaudun siihen rennolla otteella ja ilon kautta ilman stressiä.Miia Antila, lämpökompostori

Piharakennuksen nurkalla sijaitsevaan lämpökompostoriin hän laittaa ruuanvalmistuksesta syntyvää jätettä, kuten vihannesten ja hedelmien kuoret sekä kahvinporot ja suodatinpussit. Isossa perheessä ei voi tyystin välttyä ruuantähteiltä, tosin niitä tulee hyvin vähän.

Samalla kun biojätteen saa hyötykäyttöön, näkyy se poltettavan jätteen astiassa vähentyneenä jätemääränä. Se jää tavallisesti vajaaksi kahden viikon tyhjennysvälillä.

Talvikompostointi kokeiluun

Toimiakseen kompostin tulisi olla sopivan kostea, mutta ei märkä.

– Jos komposti on liian kuiva, laskee lämpötila ja prosessi hidastuu. Jos komposti on liian märkä, alkaa mätäneminen ja haju on sen mukainen.

Miia kertoo nakkaavansa biojätteen sekaan kuiviketta jokaisen käytön jälkeen mututuntumalla.

– Keväällä laitan herätettä, kun kompostori otetaan talven jälkeen käyttöön. Joskus voin toki lisätä herätettä muulloinkin, jos kompostorin lämpötila on laskenut.

Miia ei ole vielä käyttänyt kompostoria talvella, koska se sijaitsi aikaisemmin hankalassa paikassa. Lisäksi kompostorin jäätyminen mietitytti. Mutta jos innostusta riittää, Miia aikoo kokeilla talvikompostointia.

ViljelylaatikkoLavatarhassa kasvaa kukkia ja syötävää

Kompostorissa syntyvälle mullalle on puutarhassa ja kasvimaalla käyttöä. Puutarhassa kukoistavat muassa pionit ja iirikset sekä havukasvit. Kasvien valinnassa Miia kiinnittää huomiota siihen, että ne sopivat lähes satavuotiaan hirsitalon pihapiiriin.

Miia on innostunut myös lavaviljelystä. Viime kesänä lavatarhassa kasvoi muun muassa kesäkukkia, herneitä, porkkanoita, kesäkurpitsoita ja uutuutena maissia. Tämän kasvattaminen onnistui hyvin ja perhe sai maistaa oman maan maissia.

Jos kompostimulta ei ole aivan valmista eli se on niin sanotusti puolikypsää, sopii se Miian mukaan esimerkiksi puutarhan perustamiseen.

Puutarhasta ja sisustamisesta innostuneen Miian päivityksiä voi seurata instagramissa osoitteessa @rajalantupa.

Lue myös: Vinkkejä kompostointiin talvella