Jaakko KiiskiläKyllähän uusi RE-piste Seinäjoen Laulateentiellä oli huikaiseva kokemus iltahämärissä. Voiko jätteiden lajittelu ja jätteistä eroon pääseminen enää yksinkertaisemmaksi muuttua? Paikka on selkeä, hyvännäköinen, valoisa ja auki tarpeen mukaan. Tämä on asiakaslähtöistä palvelua parhaimmillaan. Lajiteltujen jätejakeiden siirtäminen autosta lajittelupisteisiin oli niin siistiä, että asioida voi vaikka ykköset päällä.

Neljääkymmentä eri lajittelupaikkaa katsellessa heräsi ajatus, mitä kaikkea tänne voisi ensi kerralla tuoda. Koskaan ei ole sellaistakaan tunnetta tullut jäteasemalla. Myös puhelimeen ladattava mobiilisovellus oli helppokäyttöinen ja käyttäjäänsä opastava. Kehitysideana mieleen tuli mahdollisuus viilata ilmoitustietojaan jälkikäteen, kun ensimmäisestä ilmoituksesta unohtui osa jätejakeista. Tämä onnistuu nyt vain poistamalla ilmoitus ja tekemällä kokonaan uusi. Muutoin ei systeemissä ollut mitään moitteen sijaa.

RE-piste vie jätteiden lajittelun ja kierrätyksen nyt aivan uudelle vuosituhannelle. Onhan se mahtavaa, että täällä päin Suomea satsataan asiakaslähtöisyyteen ja helppouteen. Toivottavasti asiat etenevät Lakeuden Etapin seitsemällä muullakin paikkakunnalla. Tällaista konseptia sopisi laajentaa mahdollisimman tehokkaasti. Näkisin, että pienemmässäkin mittakaavassa valoisana, siistinä ja helposti monistettavana konseptina tämä toimii missä Lakeuden Etapin alueen kunnassa hyvänsä. Samoin mieleen tulee, olisiko tämä jopa vientituotteeksi kelpaava kokonaisuus.

RE-piste vie jätteiden lajittelun ja kierrätyksen nyt aivan uudelle vuosituhannelle.

Jututin alan ammattilaisia ja sain kuulla, että jätteiden lajittelun tavoitteet kiristyvät koko ajan. Uusimman jätelainsäädännön mukaan vuoden 2025 aikana esimerkiksi yhdyskuntajätteestä on materiaalina kierrätettävä 55 prosenttia. Vuonna 2020 Etapin toimialueella luku oli 45,6 prosenttia.  Kierrätys- ja hyötykäyttötavoitteiden kiristyminen lisää syntypaikkalajittelun tarvetta. Tämä on yksi keino auttaa näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Tämä kannustaa ihmisiä toimimaan ja vieläpä oikein, järkeenkäypää. Kaikilla ei ole autoa, joten haasteita on vielä ratkaistavaksi. Miten olisi järjestetyt bussikuljetukset tähän lajittelulaitosten ”Aaltokeskukseen”?

Itsepalvelu on suunnattu kotitalouksille, yritykset voivat asioida vain palveluaikana. Kun asiointi on helppoa, vähentyy myös ympäristöä sotkemaan päätyvän jätteen määrä. Puhumattakaan siitä, miten paljon se kannustaa syntypaikalla tapahtuvaan lajitteluun, vähentää polttoon päätyvän energiajätteen määrää ja lopulta kasvattaa materiaalien kierrätysastetta. Tätä pidän aivan keskeisenä asiana.

Tätä paikkaa kannattaa tulla katsomaan kauempaakin. Täytä sinäkin auton peräkontti, lataa RE-appi, tee ilmoittautuminen ja hurauta paikan päälle. Siis ihan mihin kellonaikaan vain.

Ja asioimaan saa tulla kaikkialta Lakeuden Etapin alueelta. Tervetuloa!

Jaakko Kiiskilä
kaupunginjohtaja, Seinäjoen kaupunki