Kuluttajia halutaan yhteisvoimin muistuttaa paristojen ja pienakkujen oikeasta käsittelystä vaaran välttämiseksi. Recser Oy ja Suomen Kiertovoima KIVO ry jäsenlaitoksineen ovat käynnistäneet Zombiakku-kampanjan, jolla viestitään väärin käsiteltyjen ja väärään paikkaan päätyneiden paristojen ja akkujen vaarallisuudesta. Myös Lakeuden Etappi on mukana levittämässä kampanjan sanomaa.

Etappi ja muut alan toimijat haluavat edistää paristojen ja akkujen oikeaoppista lajittelua ja käsittelyä sekä kuluttajien, oman henkilökuntansa että jätekuljettajien terveyden turvaamiseksi. Varsinkin litiumakut ja -paristot ovat kolhiintuneina alttiita vuodoille, erilaisille äänille, pullistumiselle ja kuumentumiselle. Tällainen ’Zombiakku’ voi pahimmillaan aloittaa tulipalon, jonka sammuttaminen voi olla haastavaa.

Paristot ja akut voi palauttaa maksutta

Kampanjan viestinä on, että jokainen voi ehkäistä zombiakun heräämisen käsittelemällä paristoja ja akkuja käyttöohjeiden mukaisesti eli viemällä ne maksuttomaan keräykseen käytön jälkeen virtanavat teipattuna niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin. Näitä löytyy kaupoista ja vaarallisen jätteiden keräyspisteistä.

–Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin, jonka seurauksena myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä sanoo.

Zombiakkujen aiheuttamia tulipaloja on syttynyt sekä kotitalouksissa että jätteenkäsittelyssä. Tyypillinen esimerkki on poltettavan jätteen sekaan tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku. Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 20 ’zombiakkujen’ aiheuttamaa tulipaloa vuoden 2020 alusta alkaen. Tässä luvussa ovat vain tapaukset, joissa on tarvittu pelastuslaitoksen apua.

Recser on paristojen ja akkujen tuottajayhteisö, joka vastaa niiden keräyksestä ja kierrätyksestä. Lakeuden Etapin jäteasemat ja RE-piste ovat Recserin keräyspisteitä. Zombiakkukampanja näkyy esimerkiksi sosiaalisessa mediassa sekä Ylellä. Kampanjalla on myös nettisivut osoitteessa https://zombiakku.fi/

Lue myös: Suojaamattomat paristot ja pienakut ovat tulipaloriski