Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämä Rakasta joka murua -biojätekampanja on näkynyt EtapinRakasta joka murua -logo viestinnässä jo vuoden ajan. Biojäte on noussut näkyväksi teemaksi myös lasten ja nuorten keskuudessa, kun sekä päiväkodit että yläkoulut pääsivät pohtimaan ruokahävikin vähentämistä kilpailun ja teemaviikon kautta.

Valtakunnallinen biojätekampanja Rakasta joka murua on käynnistetty lokakuussa 2020, ja sen aikana Lakeuden Etappi on pitänyt yllä biojäteteemaa ja viestinyt sen tärkeydestä toimialueellaan eri tavoin. Tänä syksynä teema on näkynyt myös koulujen ja päiväkotien arjessa.

Päiväkodeissa osallistuttiin Etapin järjestämään Tähteettömän pöydän ritarit -kampanjaan, jossa lapsia kannustettiin syömään lautasensa tyhjäksi tarravihkojen avulla. Jokaisesta syödystä annoksesta sai tarran palkkioksi. Kampanjaan osallistui 16 päiväkotia, joissa on lapsia yhteensä noin 550.

Yläkouluissa oppilaat taas päästettiin toteuttamaan luovuuttaan Rakasta joka murua ja Ranua -kilpailussa, jossa vastataan biojätettä ja sen hyödyntämistä koskeviin kysymyksiin oppilaiden itse valitsemilla tavoilla. Kilpailussa tullaan palkitsemaan parhaimman kilpailutyön tehnyt luokka.

Hävikkiviikolla viestittiin

Näiden lisäksi ruokahävikin vähentämiseen keskittyvää valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietettiin 13.-19.9. myös Etapissa. Viikko on Kuluttaja-lehden järjestämä viestintäkampanja, johon Lakeuden Etappi otti osaa jakamalla vinkkejä ja tietoutta ruokahävikistä sosiaalisessa mediassa ja radiossa. Viikolla pohdittiin muun muassa sitä, miten suunnittelulla, kulutuksen ennakoinnilla, ruuan huolellisella säilytyksellä ja valmistamalla tähteistä hävikkiruokaa voi vähentää ruokahävikin määrää. Etappi haastoi myös kaikki toimialueensa koulut mukaan Hävikkiviikkoon.

Biojätteen ja ruokahävikin vähentäminen ovat aina ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita, jotka koskettavat kaikkia. Ruokahävikki tarkoittaa sitä, että roskiin päätyy alun perin syömäkelpoista ruokaa. Etapin viesti on, että biojäte kannattaa lajitella keräysastiaan, jos kiinteistöllä on sellainen. Näin se saadaan hyödynnettyä maanparannusaineeksi ja biokaasuksi. Jätevoimalassa märkä biojäte sen sijaan haittaa energiana hyödyntämistä ja huonontaa jätteen lämpöarvoa.

huutomerkki

Vinkki kouluille

Etapin nettisivuilta ladattava Vähennä hävikkiä -aineisto tukee koulujen ruokahävikkiaiheisia teemaviikkoja tai tempauksia. Aineisto sisältää erilaisia ja eri oppiaineisiin soveltuvia hävikkiaiheisia tehtäviä. Lisäksi sivuilta on mahdollista katsoa opetuskäyttöön tehty Nujerra ruokahukka -video.

Katso ja kuuntele biojätteeseen ja ruokahävikkiin liittyviä videoita ja podcasteja

Videot Podcastit

 

Sivuilta löytyy myös muuta aiheeseen liittyvää sisältöä.