Eteläpohjalaiset sosiaalisen median vaikuttajat Miia Anttila, Niko Halonen ja Eveliina Rimpeläinen ovat tehneet yhteistyötä Lakeuden Etapin kanssa jakaen postauksia omilla sometileillään sovituista molemmille osapuolille yhteisistä ja tärkeistä aiheista. Anttila on ollut mukana edistämässä biojätteen lajittelua ja kompostointia, Halonen kokeili Etapin uutta RE-pistettä ja RE-appia ja kertoi käyttäjäkokemuksestaan. Rimpeläinen jakoi Etappi-radion biojäteaiheisia podcastsisältöjä omalla kanavallaan Instagramissa.

Kysyimme somevaikuttajilta, miksi he halusivat lähteä mukaan yhteistyöhön edistämään arjen kiertotaloutta kanavillaan ja miksi kestävä kuluttaminen, lajittelu ja kierrätys ovat heidän mielestään tärkeitä asioita?

Miia Anttila haluaa edistää kierrätysasioita

@rajalantupa
Instagram
Kurikka
Teemoina perhe, sisustus ja lifestyle

Miia Anttila lähti mukaan yhteistyöhön somevaikuttajana, koska kierrätysasiat ovat hänelle globaalissa skaalassa tärkeitä. Viiden lapsen äitinä nämä asiat koskettavat häntä arjessa erityisen paljon.

– Miten vähentää jätettä jo kaupasta alkaen, ettei turhaa muovia tai turhia ostoksia kanna kotiin vain kuljettaakseen ne pian kierrätykseen. Miten lämpökompostorin saa toimivaksi vuoden ympäri, miten säästää kuluissa kierrättämällä esimerkiksi kodin tuotteita, vaatteita ja leluja kavereiden kesken tai kirpputoreilla, Anttila pohtii.

Vähentämällä tavaroiden hamstraamista, elämästä vapautuu hänen mielestään kaikin puolin enemmän energiaa johonkin tärkeämpään.

– Kierrätyksestä puhutaan yhä enemmän, jolloin se tulee lähemmäs omaa arkea ja sen koetaan olevan trendikästä. Ympäristö on asia, minkä haluaa lapsilleen säästää ja toivoo, että myös heidän jälkeläisensä saisivat nauttia puhtaasta luonnosta, Anttila kiteyttää.

Anttila uskoo, että sosiaalisessa mediassa voidaan edistää asioita. Kun asioita toistetaan esimerkiksi netissä, radiossa tai lehtien sivuilla, tulevat ne ihmisten tietoisuuteen ja alkavat vaikuttaa mielessä ja sitä kautta myös omaan toimintaan ja valintoihin. Miksi sama ei toimisi myös somessakin?

– Olen sitä mieltä, että yhtä lailla somevaikuttajalla on mahdollisuus vaikuttaa ja edistää tärkeinä pitämiään asioita. Niin on käynyt itselleni ja vuosien saatossa varmasti monelle muullekin, Anttila toteaa.

Moderni RE-piste ja RE-appi kiinnostivat Niko Halosta

Niko Halonen
Niko Halosta kiinnosti kokeilla Etapin RE-pistettä ja RE-appia. Kokemuksiaan hän jakoi Instagramissa, YouTubessa, TikTokissa ja Facebookissa.

@Nikoelias95
Instagram, TikTok
Seinäjoki
Teemoina urheilu ja lifestyle

Niko Halonen on 26-vuotias somevaikuttaja Seinäjoelta. Hän lähti mukaan Etapin asialle, koska häntä kiinnostivat moderni kierrätysasema RE-piste ja uusi mobiilisovellus RE-appi.

– Ekologisuus merkitsee minulle arkisia valintoja, joilla pyritään estämään ympäristön tilan heikkenemistä. Kierrätys on minulle arjen pieniä tekoja, joita me kaikki voimme tehdä. Omakotitalossa asuessa kierrätettävää tulee yllättävän paljon, Halonen tuumaa, ja lisää että nämä asiat ovat hänelle kyllä tärkeitä.

Halonen kertoo pyrkivänsä omassa elämässään ostamaan asioita vain tarpeeseen ja välttämään kaikkea turhaa kulutusta. Uusien tavaroiden ja vaatteiden ostaminen tehdään harkiten.

Mikä rooli sitten somevaikuttajalla voi olla kestävän ja ympäristövastuullisen elämäntavan edistämisessä? Halosen mielestä somevaikuttajilla voi olla isokin rooli nimenomaan mallin näyttäjinä.

– Näiden asioiden esiin tuominen somessa, tuo asiaa tutummaksi ja arkisemmaksi sekä tietenkin helpommaksi, hän arvelee.

Halu oppia uutta kannusti Eveliina Rimpeläistä

Eveliina Rimpeläisen sometili
Eveliina Rimpeläinen lähti vaikuttajayhteistyöhön Lakeuden Etapin kanssa oppimismielessä.

@eveliinadaniela
Instagram
Seinäjoki
Teemoina perhe, hyvinvointi ja lifestyle

Eveliina Rimpeläinen lähti vaikuttajayhteistyöhön Lakeuden Etapin kanssa oppimismielessä ja koska Etapin edustamat asiat ovat myös hänelle merkityksellisiä.

– Koin sen suurena mahdollisuutena oppia jotain uutta aiheesta minkä koen tärkeäksi. Tähän vaikutti myös muuttomme omakotitaloon, jossa kierrätyksestä tuli konkreettisempaa, hän kertoo.

Ekologisuus, kierrätys ja kestävä kuluttaminen ovat hänelle tärkeitä asioita, mitkä hän haluaa opettaa myös lapsilleen.

– Tässä maailmassa, kun jokin asia menee rikki, ostetaan tilalle uusi. Itse nautin kierrättämisestä, on se sitten ystävän lapselle vaatteiden antamista, kirppistelyä tai vaatekierrätykseen lahjoittamista. Siitä tulee aina hyvä mieli, Rimpeläinen kuvailee.

Vaikuttajien hän näkee olevan tärkeässä roolissa etenkin nuoria ajatellen. Hänen mielestään näistä asioista on hyvä puhua rehellisesti, mutta ei kuitenkaan liikaa tuputtaen.

– Kaikki liittyy vahvasti tulevaisuuteen, siihen minkälaisessa Suomessa me haluamme elää, Rimpeläinen pohtii.

Yhteistyö Etapin kanssa on hänen mukaansa innostanut vielä enemmän kierrätyksen pariin.

– Jokseenkin koen olevani siinä vielä alkutekijöissä, mutta etenkin Etappi-radion podcastin kautta on tullut hirmuisesti lisätietoa muun muassa biojätteestä, kompostoinnista ja syksyn puutarhajätteistä, somevaikuttaja kertoo.

Mikä tai kuka on somevaikuttaja?

Somevaikuttajalla tarkoitetaan henkilöä tai sosiaalisen median tiliä, joka on saanut runsaasti seuraajia tuottamilleen sisällöille yhdessä tai useammassa sosiaalisen median kanavassa.