Pakkausjätteiden erilliskeräys laajenee ja uusi nelilokero­keräys käynnistyy heinäkuussa. Lajittelu­mahdollisuus tulee näin lähemmäksi ja helpottaa asukkaiden arkea taloyhtiöissä.

Taloyhtiöissä on nyt hyvä valmistautua siihen, että uudet keräysastiat tuodaan kesäkuun aikana. Asukkaiden ei tarvitse enää kuljettaa pakkausjätteitä ekopisteille, kun keräyspisteet tulevat kotikiinteistöille. Riittää että lajittelu kodissa toimii.

Etappi toimittaa pakkausjätteiden eli kartonki-, lasi-, metalli-, ja muovipakkausten keräysastiat kiinteistöille ennen keräyksen alkua kesäkuun aikana, jos kiinteistöllä ei niitä vielä ole. Uudet keräysastiat sisältyvät jätehuollon hintaan. Tyhjennyksistä veloitetaan jätemaksutaksan mukaisesti.
Lajittelutauluja saatavilla

Etapin asiakaspalvelusta voi tilata Taloyhtiön lajittelutaulun jätetilan seinälle.

Vähintään kolmen huoneiston kiinteistölle taajamissa tulee jatkossa erilliskerättäväksi biojäte, poltettava jäte ja pakkausjätteet.

Isoille taloyhtiöille, eli vähintään kymmenen huoneiston kiinteistöille taajamissa, suuria muutoksia ei tule. Ainoastaan muovipakkausten keräys laajenee niille isommille kiinteistöille, joilla sitä ei vielä ole.

Lokerokeräys säästää tilaa

Laajentuva erilliskeräys tullaan toteuttamaan osittain ns. nelilokeroastioilla. Varsinkin pienemmissä taloyhtiöissä, joissa jätemäärät eivät ole kovin suuria, pakkausjätteitä tullaan keräämään nelilokeroastioilla. Samaan astiaan voidaan näin kerätä neljää eri pakkausjätettä eli kartonki-, lasi-, metalli-, ja muovipakkauksia. Nelilokeroastia tyhjennetään samalla kertaa jäteautoon, jossa on omat vastaavat lokeronsa kullekin jätelajille. Näin toimien päästöt eivät lisäänny, vaikka jätelajeja kerätään enemmän.

Etappi toimittaa kiinteistölle sopivan jäteastian maksutta, lukuun ottamatta nostoperusteisia syväkeräyssäiliöitä tai yli 660 litran pintakeräyssäiliöitä.

Uudet keräysastiat tuodaan kesäkuun aikana kiinteistöille osina ja kootaan jälkikäteen heinäkuuhun mennessä.

Muutokset pähkinänkuoressa

• Pakkausjätteiden (kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten)
keräys laajenee taajamissa kaikkiin vähintään 3 huoneiston taloyhtiöihin 1.7.2023 koko Etapin toimialueella pois lukien Jurvan alue.
• Keräysväline valitaan taloyhtiön koon mukaisesti. Etappi toimittaa kiinteistölle sopivan jäteastian maksutta.
• Laajentuvan pakkausjätteiden keräyksen myötä taloyhtiölle jää tehtäväksi järjestää jäteastialle
sijoituspaikka kiinteistöllä sekä oikea pakkausjätteiden lajittelu.
• Etapilta voi pyytää lajittelu­neuvontaa asukkaille ja ohjeita jätehuollon suunnitteluun ja
järjestämiseen taloyhtiölle.
• Poltettavan jätteen sekä biojätteen keräysvälineet ja velvoitteet 3–4 asunnon taloyhtiöillä tulevat muuttumaan myöhemmin, vasta alkaen huhtikuussa 2024. Katso tarkemmat aikataulut täältä: https://aviisi.etappi.com/artikkeli/etusivu-1-2023/mika-muuttuu-arjen-kiertotaloudessa/.

Katso lajitteluohjeet