Ammattilainen ja kokenut harrastaja neuvovat kotikompostoijaa.
Kurikkalainen puutarhuri Marko Ahola ja kompostoinnin harrastaja Maija Pulli antavat kotikompostoijille neuvoja, joilla saada kompostointi toimimaan ja puutarha kukoistamaan sen tuotoksilla.
Biojätteen keräys alkaa keittiöstä
Maija Pullilla on keittiössä biojätteelle oma astiansa, koska biojätteen keräys alkaa keittiöstä. Astian hän tyhjentää kompostoriin ja peittää seosaineella. Pulli toteaa, että biojäte on paras kipata astiasta suoraan kompostoriin.
– Biojätepussia ei saa käyttää kompostoreissa, sillä se ei maadu ollenkaan.
Aholan mukaan nesteiden, kuten ruokaöljyn pistämistä kompostoriin tulisi välttää.
– Kuorikatetta voi tehdä myös itse puiden oksista.
Tee ilmausaukot ennen tyhjennystä
Kun melkein täynnä olevaa lämpökompostoria on aika tyhjentää, tehdään kompostiin ilmausaukot. Tämän jälkeen suljetaan kansi, ja tyhjennys tehdään seuraavana päivänä.
– Tuossa ajassa lierot ja muut pikku elukat ehtivät tulla pintaan. Maatunut kerros tyhjennetään alhaalla olevasta luukusta.
Maija Pulli kertoo tyhjentävänsä lämpökompostoria vähintään pari kertaa vuodessa: syksyllä ja keväällä.
Aholan kokemuksen mukaan itse tehty kompostori toimii yhtä hyvin kuin valmis kompostori. Kompostoria rakentaessa on huolehdittava riittävästä eristyksestä, ilma-aukoista ja verkotuksesta, että haittaeläimet eivät pääse juhlimaan. Kompostorissa tulee myös olla tiivis kansi.
Kompostorin pitää olla tarkoitukseensa sopiva ja lämpöeristetty, koska prosessi ei muuten toimi.
Pintapöyhäisy ja seosaine auttavat
Kompostoitumista on hyvä tarkkailla, ja pieni pintapöyhäisy silloin tällöin tekee hyvää.
– Jos kompostorin pinnalle ilmestyy kärpäsentoukkia tai matoja, on paras konsti siirtää nämä käsin kääntämällä tai pienellä lapiolla kompostorin sisäosaan ja peittää seosaineella.
– Jos kompostiin tulee hajua, on komposti liian tiivis ja märkä. Silloin on hyvä lisätä seosainetta ja sekoittaa. Ammoniakin haju puolestaan kertoo siitä, että kompostorissa on liikaa typpipitoista ainetta, esimerkiksi sinne on laitettu sahanpurua. Seosaine ja huolellinen sekoitus saavat hajun katoamaan.
Jos komposti ei kuumene, on paikallaan säätää kompostorin ilmanottoaukkoja. Kuivalta tuntuvaa kompostia voi kosteuttaa haalealla vedellä. Aholan mukaan herätettä ei välttämättä tarvita, eli ilmankin pärjää.
Vaikka kompostoriin voi panna liki kaikki biojätteet, ei se ole oikea osoite kasvitautien saastuttamille juureksille ja mullalle. Myöskään vieraslajeiksi luokiteltuja kasveja tai niiden osia ei saa laittaa kompostoriin.
Jäätyminen ei haittaa lainkaan
Kompostin jäätyminen talvella ei haittaa, vaan se saakin jäätyä, Marko Ahola rauhoittelee. Kevään koittaessa voi kantta hiukan avata, että prosessi käynnistyy. Yksi konsti on lämmittää saunan pesässä kiviä ja panna ne toviksi kompostoriin. Saman asian hoitaa myös kuumavesipullo.
Kompostori on Aholan mukaan hyvä sijoittaa paikkaan, jossa se saa aurinkoa, toisaalta on vältettävä liian paahteista paikkaa.
Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kompostorin pohjalla olevista rei’istä valuu suotonestettä maahan. Näin ollen hiekkapohjainen maa tai nurmikko on parempi kuin asfaltti.
Kompostimultaa Maija Pulli ei käytä sellaisenaan, vaan laimentaa sen tavallisella mullalla, kuten pitääkin.
Huom!
Älä laita haittakasveja kompostoriin, jotta ne eivät pääse leviämään.