Kerättävät poistotekstiilit otetaan vastaan jäteasemilla, joilta ne päätyvät esilajittelun kautta Paimion poistotekstiilien kiertotalouslaitokseen. Poistotekstiileistä jalostetaan uusiokuitua teollisuuden käyttöön.

Katso lajitteluohjeet!

Mitä poistotekstiileille tapahtuu?

Poistotekstiilejä kerätään kaikilla
Etapin jäteasemilla ja RE-pisteellä.

Lakeuden Etappi järjestää kotitalouksien poistotekstiilien keräyksen ja esilajittelun, mikä tehdään Trimmassa (entinen Kaks’ kättä -paja), jossa väärinlajitellut ja kierrätyskelvottomat tekstiilit erotellaan. Kierrätyskelpoinen materiaali kuljetetaan vielä Turkuun lajiteltavaksi materiaalin mukaan ja sieltä jatkokäsittelyyn Paimion kiertotalouslaitokseen. Yritysten poistotekstiiliä ei jäteasemien keräyksessä oteta vastaan. Keräys katetaan kuntien asukkailta perittävällä ekomaksulla.

Trimmassa joukosta poimitaan erikseen sellaisenaan uudelleen käytettäväksi kelpaavat tuotteet ja erotellaan poltettavaan jätteeseen kierrätyskelvottomat tekstiilit.

 

 

Jäteasemille tuodut poistotekstiilit lajitellaan Trimmassa. Kuvassa tekstiiliä matkalla uusiokuiduksi.

Trimmassa poistotekstiilin lajittelu työllistää kaksi henkilöä ja lisäksi logistiikassa yhden henkilön. Työvalmentaja ja esimies Maija Ruohoniemi kertoo, että Etapin jäteasemilta on tullut noin 1000 kiloa poistotekstiiliä kuussa. Trimmassa on varattu erillinen ilmastoitu tila poistotekstiilin lajittelua ja varastointia varten. Keräykseen on tuotu monenmoista, myös joukkoon kuulumattomia tuotteita eli poistotekstiilin oikeassa lajittelussa on vielä parantamisen varaa.

– Etapin lajitteluohjeet on selkeät ja niissä kerrotaan, mitä poistotekstiiliin saa laittaa, jotta se voidaan kierrättää uusiokuiduksi. Muu tavara päätyy valitettavasti poltettavaksi, jolloin keräyksestä ei ole ollut hyötyä kierrättämisen kannalta, Ruohoniemi toteaa.

Kierrätyskelpoiset tekstiilit jatkavat matkaa Turkuun, jossa lajittelua vielä jatketaan
tarkemmin materiaalin mukaan.
Paimion kiertotalouslaitoksessa poistotekstiileistä valmistetaan uusiokuitua.

Paimiossa kierrätysprosessiin päätyvät tekstiilit avataan kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineina. Lopputuotteena voidaan valmistaa esimerkiksi lankoja, kankaita, eristysmateriaaleja, akustiikkalevyjä ja komposiitteja. Kuidulle haetaan myös jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Uusiokuitupaaleja matkalla uusiksi tekstiilituotteiksi.