Me kaikki käymme viikoittain kaupassa ostamassa ruokaa ja muita tarvikkeita kotiin. Kotona huomaamme, miten paljon pakkausjätettä on kertynyt. On kuitenkin muistettava, että pakkauksella on tärkeä rooli suojata elintarvikkeita ja muita tuotteita. Pakkausten avulla vältämme ruokahävikkiä ja säilytämme tuotteet ehjinä.

Aikaisemmin jätteiden kierrättäminen vaati vaivaa, mutta Suomessa ollaan ottamassa suurta harppausta eteenpäin, sillä pakkausjätteiden lajittelumahdollisuudet laajenevat. Heinäkuusta 2023 lähtien tuottajayhteisön ja kuntien yhteistyössä kerätään pakkausjätteitä, ja keräysastiat sijaitsevat vähintään viiden asunnon kiinteistöillä. Tämä muutos perustuu jätelain uudistukseen vuonna 2021, jossa säädetään kuntien pakkausjätteiden erilliskeräysvelvoitteesta ja tuottajien eli kaupan ja teollisuuden vastuusta kattaa 80 prosenttia kustannuksista. Tämän seurauksena kotitalouksien jätehuollon kustannukset pakkausjätteen osalta siirtyvät ruoan ja muiden tuotteiden hintoihin, joten kyse ei ole ilmaisesta toiminnasta.

Etapin alueella taloyhtiöille tulevat nelilokeroastiat käyttöön kesällä.

On ilahduttavaa huomata, että pakkausjätehuolto on kuntien jätelaitosten toiminnassa merkittävässä roolissa, ja he tarjoavat palvelua laajemmin kuin jätelaki edellyttää. Esimerkiksi Etappi on laajentamassa keräyksen kaikkiin vähintään kolmen huoneiston taloyhtiöihin kesällä. Lisäksi tuottajat ovat kustannuksellaan järjestäneet asukkaille Rinki-ekopisteverkoston vuodesta 2016 alkaen, jota Etapin oma ekopisteverkosto täydentää. Arjen ekotekojen tekeminen on meille kuluttajille helppoa ja lähes vaivatonta. Meidän tarvitsee vain lajitella kotona pakkausjätteet ja viedä ne oikeaan keräysastiaan joko kiinteistöllä tai ekopisteellä kauppareissun yhteydessä.

Tehokas jätekeräily vaatii hyvin suunniteltuja ajoreittejä ja turhien ajokilometrien välttämistä. Tärkeää on myös varmistaa, että kiinteistöillä on oikean kokoiset jäteastiat, ja että ne ovat tyhjennettäessä mahdollisimman täynnä. Esimerkiksi litistämällä kartonkipakkaukset keräysastiaan mahtuu tuplasti enemmän. Jätehuollossa on myös tehty tuotekehitystä jäteastioissa, ja jäteautojen mahdollisuudet tyhjentää erilaisia keräysvälineitä ovat kehittyneet. Etapin alueella taloyhtiöille tulevat kesällä nelilokeroastiat käyttöön, joka edistää jätekeräilyn tehostamista. On tärkeää muistaa, että tällaisilla toimilla myös vähennetään päästöjä.

Tuottajayhteisö tekee tiivistä yhteistyötä kuntien ja kunnallisten jätelaitosten kanssa, jotta sinulla olisi parhaat mahdollisuudet tehdä arjen ekoteoista totta. Pakkausjätteen lajittelulla on suuri merkitys kierrättämisen kannalta ja varmistamme, että lajittelemasi pakkausjätteet päätyvät kierrätyslaitoksiin, joissa ne saavat uuden elämän uusina materiaaleina ja tuotteina. Esimerkiksi kun ostat säilykepurkin, puolet sen materiaalista on jo kierrätettyä. Tiskiharjaa ostaessasi voit olla ylpeä siitä, että kierrättämäsi muovipakkaukset ovat saaneet uuden tarkoituksen. Lasipakkauksia voi kierrättää lähes loputtomasti uusiksi lasipakkauksiksi. Pakkausten kierrätys auttaa säästämään luonnonvaroja ja antaa käytetyille pakkauksille mahdollisuuden jatkaa elämäänsä uusina pakkauksina ja tuotteina – yhä uudelleen ja uudelleen.

Pekka Tommola
toimitusjohtaja, Suomen Pakkaustuottajat Oy