Liisu Aurasmaa prinsessana Seinäjoen kaupunginteatterin näytelmässä Aladdin ja taikalamppu.
Liisu Aurasmaa prinsessana Seinäjoen kaupunginteatterin näytelmässä Aladdin ja taikalamppu.

Kevätkaudella Liisu Aurasmaa liiteli näyttämöllä prinsessana Seinäjoen kaupunginteatterin Aladdin ja taikalamppu -näytelmässä, mutta kun roolivaatteet on riisuttu, kuoriutuu hänestä esiin tunnollinen kierrättäjä ja järkevä kuluttaja.
– Pyrin olemaan huolellinen lajittelija. Ajattelen näitä asioita paljon ja olen huolissani ympäristön tilasta ja tulevaisuudesta, Liisu Aurasmaa toteaa.

Tämä filosofia näkyy myös käytännön toiminnassa, esimerkiksi siinä, että Aurasmaan keittiössä on järjestetty kaikelle syntyvälle kotitalousjätteelle keräysastiat. Erikseen lajitellaan metalli-, lasi-, ja muovipakkaukset sekä biojäte, kartonkipakkaukset ja keräyspaperi. Poltettavan jätteen astiaan jää oikeastaan vain talouspaperia ja joitain likaisia pakkauksia, kuten vaikka kalakääreitä.

Liisu Aurasmaa kierrättää ja kuluttaa kestävästi. Hän selviytyi hienosti Etapin ympäristökouluttaja Oona Ollilan tarkastuksesta. Lajittelun osalta kaikki on mallillaan.
Liisu Aurasmaa kierrättää ja kuluttaa kestävästi. Hän selviytyi hienosti Etapin ympäristökouluttaja Oona Ollilan tarkastuksesta. Lajittelun osalta kaikki on mallillaan.

Perheeseen kuuluu kaksi aikuista, kaksi lasta ja kaksi koiraa. Taloyhtiön jäteastioita käytetään ahkerasti, samoin ekopisteitä ja tarvittaessa jäteasemaa. Kekseliäisyys on Aurasmaan esimerkin mukaisesti valttia lajittelun järjestämisessä, eikä sen sujuminen ole kiinni hienoista lajitteluvaunuista. Kaikkiin asuntoihin kun sellaisia ei edes saa asennettua tilan puolesta.
– Tiskialtaan alus on tarkkaan mitattu ja sen pohjalta etsitty kaupasta sopivan kokoiset ja malliset keräysastiat eri jätteille, hän kertoo omasta tyylistään.

Aurasmaa on myös kuluttajana tarkka. Hän käyttää esimerkiksi kirpputoreja, niin että kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Uutta ostettaessa hän kiinnittää huomiota laatuun ja välttää halpatuontituotteita.

Teatterissa kierrätys on korkealla tasolla

Seinäjoen kaupunginteatterissa lajitellaan ja kierrätetään jätteet oikeaoppisesti. Kaikki syntyvä materiaali päätyy oikeaan paikkaan.

Kierrätys on Aurasmaan mukaan kunniassa myös teatterimaailmassa. Seinäjoen kaupunginteatterissa kierrätys on hänen mielestään todella korkealla tasolla.
– Teatterissa työskentelee kymmeniä käsityön ammattilaisia, jotka huomioivat kierrätyksen, ekologisuuden sekä kestävän kehityksen toiminnassaan, hän kertoo. Paljon käytetään myös paikallisia toimijoita ja lähialueen tuottajia.

Kaikki syntyvä jäte teatterissa lajitellaan. Materiaaleja, asusteita, tavaroita sekä lavasteita uusiokäytetään tulevissa näytelmissä. Tavaroita myös tuunataan uusiokäyttöön ja lavasteita annetaan lahjoituksina muille teattereille.