Etapin tekemän jäteanalyysin perusteella 97,1 painoprosenttia kotitalouksien poltettavan jätteen roskapussin sisällöstä on oikein lajiteltu ja jätevoimalassa energiana hyödynnettäväksi soveltuvaa. Edellinen tutkimus tehtiin vuonna 2017, jolloin oikein lajitellun jätteen osuus oli 94,5 prosenttia. Lajittelu on siis kahdessa vuodessa mennyt oikeaan suuntaan.

– Suurin osa kotitalouksien jätteistä on oikein lajiteltu. Eniten jäteastiat sisältävät erilaista likaista muovia, kartonkia ja pahvia, kertoo käsittelypäällikkö Marko Knuuttila Etapista.

Jäteastiaan päätyvästä muovista noin 85 prosenttia on muovipakkauksia.

Biojätteen osuus jäteastian sisällöstä on jatkanut vähenemistä, mikä on suunta, jonka toivotaan jatkuvan. Poltettavan jätteen joukossa oli biojätettä 31 prosenttia, kun vastaava luku vuonna 2017 oli 33. Määrä noudattaa valtakunnallista keskitasoa.

Knuuttila muistuttaa, että jos taloyhtiössä on biojätteen erilliskeräys järjestettynä, niin on tärkeää, että kaikki asukkaat sitä myös käyttäisivät.

91,7% kodin jäteastian sisällöstä on oikein lajiteltu.

Metalli, lasi ja sähkölaitteet vähenivät

Metallia poltettavasta jätteestä löytyi 1,3 prosenttia, kun sitä kaksi vuotta sitten oli 2,1. Lasin määräkin oli vähentynyt ollen nyt 0,9, kun viime tutkimuskerralla se oli 1,4. Etappi on lisännyt metalli- ja lasipakkausten erilliskeräystä kiinteistöiltä, mikä selittää positiivista tulosta.

Sähkölaitteiden määrä poltettavan jätteen seassa oli 0,30 prosenttia ja edelliskerralla 0,60.

Vaarallisia jätteitä jäteastioiden sisällöstä oli 0,13 prosenttia. Kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 0,15 prosenttia. Seasta löytyi esimerkiksi lääkkeitä ja paristoja. Lääkkeille on kuitenkin tarjolla Etapin järjestämä maksuton vastaanotto apteekeissa, ja paristoja kerätään kaupoissa.

RoskapussiMiten roskapussit tutkittiin?

Jäteanalyysissä selvitettiin kotitalouksien poltettavan jätteen jäteastioiden sisältö ja eri jätelajien osuus jätekuormissa. Yhteensä 65 jäteauton kuormat analysoitiin siten, että kaikista toimialueen kunnista saatiin näytteitä. Kuormista otettiin kokoomanäytteet, jotka lajiteltiin ja punnittiin.

Tutkimus tehtiin jätehuoltokeskuksen siirtokuormaukseen tuoduista kotitalouksien jätteistä. Yhteensä jätettä punnittiin noin 1 360 kiloa.

Etapin jätetutkimus tehtiin valtakunnallisen Laatujäte-hankkeen suosituksen mukaisesti, mikä varmistaa valtakunnallisen vertailtavuuden.