1. Miten jäteasemalla pitäisi toimia? Pitääkö ilmoittaa mitä jätettä tuo vai voiko itse käydä heivaamassa jätteet sopivaan paikkaan?
Kun saavut jäteasemalle, ilmoita aina jäteasemahoitajalle mitä jätettä tuot. Jäteasemahoitaja neuvoo mihin mikäkin jäte kuuluu. On tärkeää, että jätteet ovat jäteasemalla oikeassa paikassa, josta ne päätyvät oikeanlaiseen käsittelyyn. Kuorma kannattaa jo kotona tehdä niin, että sen järjestelmällinen purkaminen jäteasemalla on helppoa.
2. Mistä voin tarkistaa jäteaseman aukioloajan ja kuinka ne ovat auki pyhän aikaan?
Aukioloajat löytyvät nettisivujemme etusivulta kohdasta ”Jäteasemien aukioloajat”. Pyhäpäivinä jäteasemat ovat suljettuina.
3. Voiko jäteastian viereen jättää ylimääräisen jätesäkillisen roskia? Tuleeko siitä jokin erillinen maksu?
Astian viereen voi jättää ylimääräisen jätesäkin poltettavaa jätettä, jolloin säkistä peritään hinnaston mukainen maksu. Yhden ylimääräisen jätesäkin hinta on 6,97 €.
Jätekuljettaja on ohjeistettu ottamaan kyytiin jäteastian viereen jätetyt jätteet. Tästä syystä jätekatoksessa tai jäteastian vieressä ei kannata säilyttää mitään, mitä ei ole tarkoitettu jäteauton kyytiin otettavaksi.
4. Viedäänkö Lakeuden Etapista jätteitä ulkomaille?
Etappi toimittaa kaikki jätteet, joita se ei itse käsittele, luotettaville ja tunnetuille yhteistyökumppaneille. Suurimmaksi osaksi Suomeen, mutta osin myös Eurooppaan. Esimerkiksi jätevoimalan pohjakuonasta erotettuja jakeita toimitetaan jatkojalostuksen Hollantiin.
Kotitalouksien poltettava jäte eli roskapussit toimitetaan energiana hyödynnettäväksi jätevoimalaan Mustasaareen. Kierrätettävät pakkausjätteet menevät tuottajayhteisöille Suomessa.
5. Mihin lajitellaan postikortit?
Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki postilaatikon kautta talouteen tulleet paperit voi laittaa paperinkeräykseen. Niin myös postikortit.
6. Miten hävittää haittakasvit?
Vieraslajit kuten lupiinit, kurtturuusut ja jättibalsamit voi laittaa kodin jäteastiaan eli poltettavaan jätteeseen, mutta leviämisvaaran vuoksi ne tulee aina pakata tiiviisti esimerkiksi vahvaan jätesäkkiin. Vieraslajien joukossa ei saa olla suuria määriä multaa.
Alle kahden kuution erät voi viedä hyvin ja tiiviisti pakattuna myös mille tahansa jäteasemalle, jossa ne otetaan vastaan poltettavaan jätteeseen hinnaston mukaisella maksulla. Tätä suuremmat määrät vastaanotetaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella hinnaston mukaisella maksulla.
Poltettava jäte jatkaa matkaansa jätevoimalaan, jossa jätteestä tehdään energiaa.
Vieraslajeja ei saa viedä jäteasemalla haravointi- tai risujätteeseen, sillä silloin ne pääsevät helposti leviämään.