Seinäjoen Pohjassa sijaitsevan paritalon pihassa on ollut jätteiden kimppa-astia lähes 30 vuotta.

– Yhteinen jäteastia hommattiin hetimiten, kun taloon muutettiin, kertoo Soili Pulkkinen, joka asuu miehensä Matin kanssa Kesäkadulla.

Talon toisessa päässä asuvat Helmi ja Jarno Tuomi sekä kolmevuotias tytär Halla. Talo on Helmin lapsuudenkoti.

Paritalon pihassa oleva poltettavan jätteen kimppa-astia on 360 -litrainen. Kahden viikon välein tyhjennettävä astia on Soilin ja Helmin mukaan sopivan kokoinen. Vuosikymmenten varrella elämäntilanteet ovat muuttuneet, talouksien koko on kasvanut ja pienentynyt.

– Joskus oli aika, että jäteastia ei meinannut aina täyttyä. Tällä hetkellä astian koko on aivan nappiin, Soili Pulkkinen kertoo.

Hän muistelee, kuinka roska-astiaan ennen ”paasattiin” kaikki, mikä sinne sopi. Nykyisin jätteet lajitellaan ja kierrätetään, eikä jäteastiaan synny jätettä niin paljon kuin aikoinaan.

– Kaikki mahdollinen jäte kierrätetään, Helmi toteaa. Hän on viime aikoina huomannut myös sen, että tuotteiden valmistajat kiinnittävät pakkauksien kierrättävyyteen yhä enemmän huomiota. Poltettavan jätteen määrä vähenee myös tämän vuoksi.

Kompostikin on yhteinen

– Tulevaisuudessa meille ehkä riittää 240 litran kimppa-astia, Helmi laskeskelee.

Paritalon puutarhaan on sijoitettuna myös yhteinen komposti. Helmin haaveissa on lämpökompostori biojätteelle. Sen ansiosta saisi kimppa-astian tyhjennysvälin harvemmaksi, mikä pienentäisi kustannuksia.

Keittiökomposti

Yhteinen jäteastia tulee joka tapauksessa jo nyt jonkin verran edullisemmaksi verrattuna siihen, että kummallakin taloudella olisi oma jäteastia.

– Etappi lähettää meille molemmille laskun, jossa jäteastian tyhjennys on jaettu puoliksi. Kimppa-astiasta ei tule mitään lisäkuluja, Helmi painottaa. Vaihtoehtoisesti yksi kimpan jäsen voi toimia kimppaisäntänä, jolloin lasku lähetetään vain hänelle ja hän itse sopii asian muiden osakkaiden kanssa.

Yhteisen jäteastian pesu hoidetaan vuorotellen ja tänä kesänä oli Helmin perheen vuoro. Suunnitelmissa on hankkia poltettavan jätteen astialle katos, jonka kulut laitetaan myös puoliksi.

Katso Etapin kimppaohjeet