Lapualla otettiin käyttöön jätteen korttelikeräys ensimmäisenä Etapin toimialueella. Etappi toteuttaa korttelikeräyksen yhteistyössä Lapuan kaupungin kanssa Saarniridan ja Raitaridan omakotialueen asukkaille.

Korttelikeräys tarkoittaa sitä, että omakotiasukkaiden ei tarvitse hankkia omaa jäteastiaa pihalleen, vaan käytössä on kaikille yhteiset jäteastiat korttelikeräyspisteellä. Keräyspisteellä on keräysastiat kodin poltettavalle jätteelle, biojätteelle ja kierrätettäville metalli-, lasi- ja kartonkipakkauksille. Pisteellä on myös paperinkeräysastia.

Helpottaa pihasuunnittelua ja kierrätys tehostuu

Salla-Maria Priuska perheineen on yksi korttelikeräyspistettä käyttävistä talouksista. Hän on tyytyväinen uudenlaiseen jätehuoltoratkaisuun, vaikka aluksi oli hieman epäillytkin asiaa.

– Tämä on äärimmäisen hyvä systeemi. Helpottaa myös pihasuunnittelua, kun jäteastialle ei tarvita tilaa omalla pihalla, hän sanoo. Kolmihenkisessä perheessä syntyy jätettä kaikkiin pisteellä oleviin astioihin. Lajittelu ja kierrätys tulevat yhteispisteen ansiosta varmasti myös tehostumaan, Priuska arvioi.

– Korttelikeräyksessä yhdistyvät jätehuollon vaivattomuus ja ekopisteen lajittelumahdollisuudet, toteaa avainasiakaspäällikkö Timo Antila Etapista.

Yhteinen keräyspiste tehostaa myös jätekuljetuksia ja sitä kautta vähentää kuljetuksista aiheutuvia päästöjä ja ympäristöhaittoja.