Kesän aikana maanrakennustyöt kierrätysaseman rakennustyömaalla ovat jatkuneet. Seuraavaksi saadaan tehtyä asfaltoinnit, alueen valaistus ja aidat. Toimistorakennus, vaarallisen jätteen rakennus ja jätteiden vastaanottotila lähtevät nousemaan syksyn aikana.

Tulevalla kierrätysasemalla asiakkaille tarjotaan joustavaa asiointipalvelua ympäri vuorokauden. Palveluaikoina tarjolla on normaalia jäteasemapalvelua ja muina aikoina voi asioida itsepalveluna mobiilisovellusta käyttäen 24/7.

– Uudenlaisen kierrätysaseman toteuttamisessa lähtökohtana on asiakkaan saama palvelukokemus. Itsepalvelu on yksi osa sitä, kertoo projektijohtaja Ilkka Letonsaari.

Seinäjoen uuden kierrätysaseman perustukset

Lajittelumahdollisuuksia tulee nykyisiin jäteasemiin verrattuna enemmän ja asiointimukavuutta lisätään esimerkiksi katetulla jätteen vastaanotolla, jolloin suurin osa asioinnista voidaan hoitaa katon alla säältä suojassa. Uusi asema mahdollistaa kierrätysmahdollisuuksien lisäämisen sitä mukaa, kun kestäviä kierrätysratkaisuja syntyy. Sellaista odotetaan esimerkiksi tekstiilijätteelle.

Ekologista rakentamista – resurssiviisaus edellä

Kierrätysasemalla tullaan käyttämään uusiutuvaa energiaa. Alueella hyödynnetään maalämpöä, aurinkosähköä, tuulivoimaa ja myös sadevesiä.

– Maanrakentamisessa on käytetty kierrätysbetonimursketta eli Bemuraa ja kuonasta valmistettua Scanwas -keinokiviainesta. Tehdyt betonirakenteet ovat kierrätettävissä sitten kun niiden käyttöikä tulee vastaan, Letonsaari kertoo.

Kierrätysaseman rakenteissa käytetään Letonsaaren mukaan myös kierrätysmateriaaleja. Esimerkiksi toimistorakennuksen tilojen kattomateriaaleissa hyödynnetään PET‐pulloja ja asiointitiskien levymateriaalissa on uusiomuovia 30 prosenttia.

– Huonekaluihin valikoiduissa tekstiileissä on laajalti kierrätyskuitua ja huonekaluja on myös valmistettu kierrätysmateriaalista. Muilta osin on huomioitu materiaalien kierrätettävyys tai pitkäikäisyys, Letonsaari havainnollistaa.

Esimerkiksi puuvillalastulevy on hänen mukaansa ympäristöystävällistä ja kierrätyskelpoista materiaalia, jota rakentamisessa suositaan.