Etsi omenoille ensin ottajia – sitten vasta jätteeksiomena

Monilla on syksyn mittaan omenoita enemmän kuin pystyy itse käyttämään ja niille etsitään paikkaa. Myös Etappiin tulee paljon kyselyitä asiasta. Etapin neuvo on etsiä aina ensin muita hyödyntämistapoja.

– Omenoita voi itse käyttää monin tavoin ja säilöä niitä talven varalle pakastamalla, mehuna tai kuivaamalla. Niitä voi myös tarjota muille esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Jotkut hevostallit ja metsästysseurat saattavat myös ottaa vastaan omenia, neuvoo Etapin palvelupäällikkö Anna Mäntylä.

Mikäli itse ei pysty kaikkia omenoita käyttämään, eikä muita ottajia löydy, ottaa Etappi tänä syksynä kokeeksi kotitalouksien jäteomenat eli pilaantuneet tai ylimääräiset omenat maksutta vastaan jäteasemilla elo- ja lokakuun välisenä aikana. Enintään jäteasemille voi viedä kaksi kuutiota eli noin peräkärryllisen per asiakas. Helpointa on pakata omenat muovipusseihin, jotta ne on helppo purkaa jäteasemalla.

Jäteasemilta omenat päätyvät Etapin biokaasulaitokseen, jossa niistä tehdään biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta.

– Biokaasulaitoksen uuden käsittelylaitteiston ansiosta omenoita pystytään nyt käsittelemään suuria määriäkin, mikä mahdollistaa tällaisen palvelun kokeilemisen tänä syksynä. Palvelun jatkosta päätetään sitten kokeilun onnistumisen perusteella, Mäntylä kertoo.

Ampiaiset tykkäävät omenoista

Syömäkelvottomat omenat voi myös itse kompostoida tai laittaa pieniä määriä taloyhtiön biojäteastiaan, jos kiinteistöllä on sellainen. Jäteastiaan ja biojäteastiaan saa omenoita laittaa enintään muovikassillisen verran eli noin 30 litraa per astian tyhjennyskerta, jotta liika paino ei riko jäteastiaa.

Omenoiden laittamisessa jäteastiaan on myös toinen puoli, nimittäin varsinkin pakkaamattomat makeat jätteet, kuten omenat tai marjamäski houkuttavat ampiaisia. Tätä voi välttää pakkaamalla jätteet huolellisesti. Ampiaiset voivat olla vaaraksi jätekuljettajillekin, joten kiinteistön haltijan tulee poistaa mahdolliset ampiaispesät varovaisuutta noudattaen, jotta jäteastia saadaan tyhjennettyä.

Risut ja haravoinnit jäteasemilta hyödynnettäväksi

Risut ja haravointijätteet voi myös viedä maksutta jäteasemalle ja ilman eräkokorajoituksia. Etappi ottaa kaikilla jäteasemillaan maksutta vastaan erikseen lajitellut risut ja haravointijätteet. Risut lajitellaan jäteasemalla omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa.

Jäteasemilta haravointijätteet päätyvät Kekkilä Oy:n käsittelyyn ja kierrätystuotteisiin, kuten puutarhamultaan. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana yhteistyökumppanin kautta.

– Haravointijätteet kannattaa pakata peräkärryn pohjalle, risut päälle ja sitoa sitten kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa ja on myös helppo purkaa jäteasemalla, Mäntylä vinkkaa.

Haravointijätteitä voi kuljettaa jäteasemalle myös muovisäkeissä, jolloin säkit tulee tyhjentää itse.

Jäteasemien yhteystiedot