Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään vuosittain roskiin. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta.

Lähes joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä päätyy roskiin.

Ruokahävikki tarkoittaa alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka on päätynyt roskikseen esimerkiksi pilaantumisen takia. Sen synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Jokaisen jätteeksi päätyvän syömäkelpoisen ruokakilon tuottamiseen käytetyt luonnonvarat ja resurssit on kulutettu turhaan.

Miten vähennän ruokahävikkiä?

  1. Älä ruoki biojäteastiaa turhaan, vaan anna ruualle uusi mahdollisuus. Perunat perunarieskoiksi, leivän- ja pullankannikoista köyhiä ritareita,
    hävikkikakku
    Hävikkikakku ylikypsistä banaaneista.

    pyttipannuun ja munakkaaseen uppoaa melkein mitä vain. Rohkeasti kokeilemaan.

  2. Järjestä jääkaappi. Vanhemmat ja helposti pilaantuvat elintarvikkeet eteen ja näkyville. Näin ne eivät unohdu käyttämättä. Lajittele jo pilaantuneet ruuat biojätteisiin tai kompostoriin.
  3. Pakasta ylijäävän ruoka. Kannattaa kirjoittaa pakasteen päälle sisältö ja päiväys, jotta muistat syödä sen hyvissä ajoin.
  4. Ota vain sen verran, kuin syöt. Seisovassa pöydässä saa syödä niin paljon kuin haluaa. Mutta entä sitten, kun oletkin jo täynnä ja lautasella on vielä paljon syötävää? Biojäteastia ei tahdo syömäkelpoisia jämiäsi.

    Seisova pöytä
    Ota ruokaa vain sen verran kuin syöt.
  5. Älä mene kauppaan nälkäisenä. Heräteostokset kasvattavat kauppakassia. Osa voi jäädä syömättä ja päätyä hävikkiruuaksi.
  6. Tarkista keittiön kaapit ennen kuin lähdet kauppaan. Suunnittele ruokaostokset ja tee kauppalappu jo kotona.
  7. Ota valokuva jääkaapin sisällöstä mukaan kauppaan, niin muistat mitä oikeasti tarvitaan.
  8. Tee inventaario jääkaapin sisällöstä kerran viikossa, pysyt paremmin kartalla sen sisällöstä! Myös pakastin olisi hyvä käydä läpi aika ajoin. Esimerkiksi lihaa ei kannata säilyttää pakastimessa yli kolmea kuukautta