Kotona syntyvistä jätteistä lasit voidaan jakaa kahteen eri jätelajiin: lasipakkaukset ja lasijäte. Lasipakkauksille on järjestetty erilliskeräys ekopisteillä ja taloyhtiössä. Lasipakkauksiin lajitellaan nimensä mukaisesti ainoastaan pakkauksia eli lasisia purkkeja, purnukoita ja pantittomia pulloja.
Lasijätteeksi taas nimitetään kaikkea muuta lasia, mikä ei ole lasipakkaus. Eli esimerkiksi lasiset astiat, ikkunalasi, peililasi ja koristeet.

1. Lasipakkaukset kierrätetään uusiksi pakkauksiksi

Lasipurkit

Lasipakkauksiin lajitellaan lasiset pakkaukset eli purkit ja pullot, joihin on ollut pakattuna jotain ostettaessa. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa, mutta korkit ja kannet tulee lajitella materiaalin mukaan, yleensä ne ovat metallia, jolloin ne tulee laittaa metallijätteeseen.

Lisäksi pakkaus tulisi huuhtaista kylmällä vedellä, koska keräykseen voi laittaa vain tyhjät, puhtaat ja kuivat pakkaukset.

Lasipakkaukset ovat aikaisemmin menneet keräyspisteistä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimesta kierrätyslaitoksiin Englantiin ja Hollantiin. Heinäkuusta 2020 lähtien suurin osa lasipakkauksista on ryhdytty käsittelemään Uusioaineksen tehtaalla Forssassa ja osin Virossa. Lasipakkaukset käsitellään sulattamalla, jonka jälkeen niistä voidaan tuottaa uusia lasipakkauksia.

Opaalilasista, kristallilasista, borosilikaattilasista tai lyijylasista valmistetut tuotteet eivät sovellu lasipakkausten kierrätykseen. Monet kosmetiikkapurkit on valmistettu opaalilasista, jota kutsutaan myös maitolasiksi.  Hautakynttilät taas on usein valmistettu borosilikaattilasista tai jopa lyijylasista.  Siksi nämä tuotteet on luokiteltu lasijätteeksi ja ne voi yksittäisinä laittaa kodin jäteastiaan tai suurina määrinä viedä jäteasemalle.

2. Lasijäte hyödynnetään maanrakennuksessa

Lasijäte

Kodin muut lasituotteet, kuin pakkaukset esimerkiksi ikkunalasi, peililasi, lasiset astiat tai opaalilasit voi yksittäisinä laittaa kodin jäteastiaan eli poltettavaan jätteeseen. Pienet ja suuret määrät otetaan myös maksutta vastaan jäteasemilla.

Jäteasemilta lasijäte kuljetetaan Etapin jätehuoltokeskukseen, jossa se murskataan ja käytetään maanrakennuksessa.

Tuottajien erilliskeräys koskee vain lasipakkauksia

Lasipakkausten keräys ja kierrätys on tuottajavastuun alaista toimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että lasipakkausten valmistajien ja maahantuojien vastuulla on järjestää niiden kierrätys. Tuottajat ovat järjestäneet koko maan kattavan keräyksen ekopisteillä kotitalouksien lasipakkauksille. Kuluttaja maksaa pakkauksen kierrätysmaksun sen hinnassa jo ostaessaan tuotteen.

Kuntien jäteyhtiöt, kuten Lakeuden Etappi, voivat täydentää tuottajien keräystä omilla ekopisteillään ja erilliskeräämällä lasipakkauksia taloyhtiöistä. Etapinkin keräämät lasipakkaukset päätyvät tuottajien keräykseen.

Miksi kaikkea lasia ei voi laittaa samaan keräysastiaan?

Lasipakkaukset ja muu lasi päätyvät eri käsittelyyn, mistä johtuu, että niitä ei voi myöskään lajitella samaan keräysastiaan. Lasipakkausten kierrätys on yksinkertaisempaa kuin lasituotteiden. Tämä johtuu siitä, että lasipakkausten sulamispiste on alhaisempi kuin monien muiden lasituotteiden, joissa voi olla esimerkiksi erilaisia pinnoitteita, kuten vaikka ikkunalasin tai lasiastioiden.