Kellotohtorin diagnoosi: ”Kelloa ei kannata hylätä – se kestää aikaa”
Kello kestää hyvin aikaa. Tämä pitää paikkansa, sillä mekaaninen kello on aina korjattavissa – oli se minkä ikäinen tahansa.
– Toimimatonta kelloa ei kannata hylätä, koska sen voi kunnostaa. Vanhat kellot on tehty hyvistä materiaaleista, kuten messingistä ja pronssista, kellotohtori Vesa Pihlajamäki Kuortaneelta tietää vuosikymmenten kokemuksella.
Pihlajamäki tuntee ajannäyttäjät läpikotaisin korjattuaan niitä lähes koko ikänsä. Hän on kolmannen polven kellomaakari isoisän ja isän jalanjäljillä.
Kellotohtori-yrityksen Pihlajamäki perusti 1990-luvun puolessa välissä. Nimi viittaa tohtorinlaukkuun, joka hänellä oli mukana, kun hän kulki taloissa kunnostamassa kaappikelloja.
Tänä päivänä asiakas tuo Kuortaneen Lentilässä sijaitsevaan liikkeeseen korjattavaksi yleensä ranne- tai seinäkellon. Kello on usein perintökello, joka halutaan kunnostaa seuraavalle sukupolvelle.
– Monet arvostavat vanhaa, mihin kannustaa vanhojen kellojen hyvä laatu. Kellot kaipaavat kuitenkin aika ajoin huoltoa ja korjausta, kuten seinä-, ranne- ja taskukellot.
Korjattava kello on usein perintökello, joka halutaan kunnostaa seuraavalle sukupolvelle.
Pihlajamäen työkaluista monet ovat peruja edellisiltä sukupolvilta tai itse tehtyjä. Hän esittelee 1930-luvulta olevaa tölkkisarjaa, jota käytetään puristettaessa rannekellon kiviä paikalleen.
Kellotohtori edustaa käsityöläisalaa, jonka taitajat ovat nykyisin vähissä.
– Alueen kellomiehet kokoontuivat aikoinaan Seinäjoen torille joka kuukauden ensimmäinen lauantai. Tänä päivänä paikalle ei taitaisi tulla montakaan kellomiestä, hän arvelee.