Etapin jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella käsiteltiin kesäkuun alusta elokuun puoleen väliin asti yhteensä yli 32 000 tonnia Westenergyn jätevoimalan pohjakuonaa. Pohjakuona tarkoittaa materiaalia, joka jää poltosta jäljelle, kun poltettava jäte on hyödynnetty energiaksi jätevoimalassa. Käsittelyssä oli tänä vuonna jätteenpolton pohjakuonaa puolentoista vuoden ajalta. Pohjakuonaa on käsitelty yhteistyössä̈ Suomen Erityisjäte Oy:n kanssa vuodesta 2013 lähtien.

– Käsittely sujui hyvin vuosien kokemuksella. Kuonaa käsiteltiin todella paljon lyhyessä ajassa, eikä jäljelle jäänyt kuin hyötykäytettäviä mineraalijakeita, kertoo Etapin käsittelypäällikkö Marko Knuuttila.

Pohjakuonasta erotellut metallit ohjattiin kierrätykseen ja kuivaerotustekniikalla saadut erilaiset mineraalijakeet hyötykäyttöön. Käsitellystä kuonasta valmistetaan seostamalla CE-hyväksyttyä keinokiviainesta maanrakennukseen, jolloin säästetään neitseellisiä luonnonvaroja.
Pohjakuonan käsittely on Etapin ja Suomen Erityisjäte Oy:n pitkäaikainen kehityshanke, jonka tavoitteena on ollut pohjakuonan jatkojalostaminen ja tuotteistaminen. Hanke on nyt saatu päätökseen ja tuotteistus on valmis.

Pohjakuonan käsittely tehtiin tänä vuonna viimeistä kertaa Etapin toimintana, ensi vuodesta lähtien pohjakuonan käsittelystä vastaa kokonaisuudessaan Suomen Erityisjäte Oy.