Pohjanmaan Yrityskylässä jäteyhtiö Lakeuden Etappi on tärkeä toimija, jonka tehtävänä on edistää kylän kiertotaloutta. Etappilaiset huolehtivat jätehuollosta, opettavat kierrätystä ja katsovat, että kaikki yritykset asioivat asianmukaisesti puhuvalla kierrätyspisteellä. Kevätlukukaudella oltiin taas täydessä vauhdissa.

”Täällä Yrityskylässä lapset saavat tärkeitä tietoja ja taitoja työelämästä, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta. He saavat työskennellä yhden päivän tietyssä ammatissa ja yrityksessä tehden erilaisia tehtäviä itse, yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa, kuten oikeassa työelämässäkin,” kuvaili toimintaa Yrityskylä Pohjanmaan asiantuntija Jenni Haapala.

Palonkylän koulussa on asiat hallussa

Ilmajoen Palonkylän koulun 6B-luokka vietti päivää Yrityskylä Pohjanmaassa opetellen yhteiskunnallisia taitoja esimerkiksi jäteyhtiössä. Opettaja Minna Lehtimäki totesi, että oppilaat oppivat näin paitsi enemmän kierrätyksestä myös siitä, mitä jätehuoltoyrityksen taustalla tapahtuu. Palonkylän koululla on muutenkin oltu aktiivisia ympäristöasioiden suhteen.

”Opetussuunnitelmassa kierrätys on isossa osassa ja aina kun esimerkiksi yhteiskuntaopin tunnilla on tullut asiaa kierrätyksestä tai maapallon tilasta olemme aina niihin asioihin paneutuneet”, Lehtimäki kertoo.

Yrityskyläpäivään oli valmistauduttu ennakkoon tekemällä harjoitustehtäviä. Etapin digitaalista Kierrätyskylä-peliäkin oli pelattu ja katsottu aiheeseen liittyviä videoita.

Mitä sitten nuoret etappilaiset tuumasivat päivästä jätehuollon tehtävissä? Emilian, Venlan ja Vilhon mielestä yrityskyläpäivä oli tosi kiva. ”Oli hauskaa tehdä jätehuoltosopimuksia”, kaikki tuumasivat.

Mikä Yrityskylä?

  • Yrityskylä on työelämä-, talous- ja yhteiskuntataitoja opettava innovatiivinen oppimisympäristö lapsille ja nuorille.
  • Yrityskylä Pohjanmaan alakoulu toimii Vaasassa ja yläkoulu Seinäjoella.
  • Toiminta on Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) koordinoimaa.
  • Koululuokat eri puolilta Etelä-Pohjanmaata saapuvat kukin Lakeuden Etapin tarjoamaan yrityskyläpäivään yhdeksi koulupäiväksi.