Opiskelija Laura Levä osallistui Etapin lajittelutreeni-kampanjaan suunnittelemalla yhdessä Etapin kanssa haalarimerkin seamkilaisille.

Etappi haastoi keväällä toimialueensa opiskelijat treenaamaan jätteiden, erityisesti biojätteen lajittelua valtakunnallisella Rakasta joka murua -lajittelukampanjalla. Haasteen ottivat vastaan SeAMKin ja Sedun opiskelijat Seinäjoelta sekä Alavuden, Ilmajoen, Kurikan ja Lapuan lukiot.

”Tarkoituksemme oli tsempata jätteiden lajitteluun nuoria ja nuoria aikuisia, jotka ovat muuttaneet tai muuttamassa kotoaan omaan ensimmäiseen asuntoonsa, jossa jätehuollon järjestäminen ja lajittelu tulevat ajankohtaiseksi omassa toiminnassa”, kuvailee kampanjaa Etapin ympäristökouluttaja Terhi Romakkaniemi.

Kuukauden kestävä ohjelma sisälsi neljä lajitteluaiheista viikkohaastetta. Viikkojen aikana esimerkiksi laitetiin kodin lajittelupiste lajitteluvalmiuteen, tehtiin hävikkiruokaa ja tutustuttiin biojätteisiin.

Kampanjan aikana opiskelijat yllättivät Etapin positiivisesti, sillä nuoret tuntuvat olevan vastuullisia ja tietoisia ympäristöasioista. Ja se lajittelukin sujuu hyvin. Vaikka aina on parantamisen varaakin, tuumasi Jesse Suvala SeAMKista.

SeAMKin opiskelijoilla on lajittelulihakset kunnossa!

Etapin jäteneuvonta tempaisi huhtikuussa SeAMKin aulassa omalla ständillä, jossa opiskelijat saivat testata taitojaan biojäteaiheisella digipelillä. Tarjolla oli karkkia ja banaaneja, joiden kuoret tietysti päätyivät biojäteastiaan. Opiskelijoilta löytyi kiitettävästi kiinnostusta aiheeseen ja keskusteluakin syntyi.

Eero Takala Seinäjoen Kivistöstä kertoi oppineensa jätteiden lajittelun jo kotona, hän asuu vielä vanhempiensa kanssa rivitalossa, jossa jätekatoksessa asiointi on Eerolle tuttua.

Myös kihniöläinen Jussi Annala ja Jenna Linna Jalasjärveltä komppasivat Eeroa. Molemmat asuvat opiskelujensa aikana Seinäjoella ja kertoivat käyttävänsä asuntonsa keräysastioita.

Rakasta joka murua ja Lajittelutreeni -kampanja:

  • Rakasta joka murua -biojätekampanja oli ympäristöministeriön käynnistämä valtakunnallinen kampanja, jolla haluttiin vähentää ruokahävikkiä ja edistää biojätteen hyötykäyttöä kierrätysasteen nostamiseksi. Mukana olivat myös Suomen Kiertovoima KIVO ry. ja kuntien jäteyhtiöt, esimerkiksi Lakeuden Etappi.
  • Taustalla on uuden jätelain myötä tulleet kierrätystavoitteet, joiden saavuttamiseksi tarvitaan entistä laajempaa ja kattavampaa erilliskeräystä ja lajittelua.
  • Kampanjaa jatkettiin laajentamalla se nuoriin aikuisiin biojätteen lajittelutreeni-kampanjalla.
  • Etapin toimialueen lajittelutreenikampanjassa olivat mukana SeAMK, Sedu, Alavuden, Ilmajoen, Kurikan ja Lapuan lukiot. Kampanja näkyi esimerkiksi Etapin Instagramissa.
  • Osallistujien kesken arvottiin leffalippupaketteja ja jaossa oli myös Etapin opiskelijoiden kanssa suunnittelemia haalarimerkkejä.