Olemme eläneet koronan kanssa nyt reilut kaksi vuotta ja oletimme poikkeustilanteen helpottavan, mutta eipä se mennytkään ihan niin. Ukrainan poikkeustilanteen kehittyminen sotatilaksi on meille suomalaisillekin moneen vaikuttava tapahtuma. Polttoaineiden nopea hinnannousu ja samalla uhkakuva korkojen noususta tuovat mukanaan inflaation nousupaineita. Samaan aikaan tuotteiden ja komponenttien saatavuusongelmat tuovat paineita kustannusinflaatioon, joka on merkittävä tekijä myös kiertotaloudessa.

Suorat logistiset kustannukset nousevat polttoaineiden hinnan kohoamisen mukana voimakkaasti ja myös kaikkien tarvikkeiden ja hyödykkeiden hinnat nousevat välillisesti. Tästä johtuen Etappikin joutui hieman nostamaan jäteastian tyhjennyshintaa, mitä emme ole tehneet vuosiin. Sen sijaan olemme laskeneet hintaa parikin kertaa. Nyt kesäkuussa tulleen nousun jälkeen olemme vuoden 2013 hintatasossa.

Etappi teettää säännöllisesti tutkimuksia asiakastyytyväisyydestä. Vuoden 2021 lopulla Taloustutkimus teki meille tutkimuksen, josta saimme tietoa halututuista kehityssuunnista sekä palautetta toimistamme. Tutkimuksessa nousi esille halu lajitteluun omassa pihassa. Jäteasemien saavutettavuuteen halutaan parannusta sekä lisää ohjeita lajitteluun. Etappi koettiin luotettavana toimijana, jolla on monipuolinen palvelutarjonta. Suurinta tyytyväisyyttä koemme tuloksesta, jonka saimme jätekuljettajiemme toiminnasta, aikaisempi jo korkea 4,55/5 arvosana nousi tulokseen 4,63/5.

Tutkimuksessa nousi esille halu lajitteluun omassa pihassa.

Uusi jätelaki tuo uudistuksia jätehuoltojärjestelmään, joita esitellään tässä lehdessä jo alustavasti. Lain velvoitteet vuoden 2022 osalta on jo alueellamme täytetty. Vuoden 2023 alussa tekstiilijätteen keräys käynnistyy jäteasemilla. Pakkausjätteiden keräys taloyhtiöissä laajenee 1.7.2023 alkaen ja biojätteen keräys kaikilla kiinteistöillä käynnistyy 2024 vuoden keväällä, ja laajenee porrastetusti alueittain vuosien 2024–2026 aikana. Alueemme muutokset ovat valmistelussa ja lisää kuulemme kuluvan vuoden aikana, kun järjestelmien muutoksista on saatu lopulliset päätökset.

Vuoden 2021 aikana Etapin toiminta oli vakaata ympäristön haasteista huolimatta. Hyödyntämisaste oli 98,6 prosenttia ja kierrätysaste kaikesta vastaanotetusta jätteestä 64,7 prosenttia.

Etapin toimintavuosi oli hyvä. Pystyimme hoitamaan velvoitteemme ja palvelemaan asiakaitamme hyvällä tasolla pitkään jatkuneista poikkeuksellista oloista huolimatta. Kuluvana vuotena panostamme kehityksessä jätehuoltojärjestelmän uudistamiseen, RE. -konseptin laajentamiseen ja palvelukokemuksen kehittämiseen.

Toivon kesän lämmön tuovan mukanaan rauhaa ja vakautta kaikille meille ja toivotan kaikille mukavaa kesän aikaa!

Pekka Kontio,
toimitusjohtaja