Pohjanmaan Yrityskylässä Vaasassa jäteyhtiö Lakeuden Etappi on keskeinen toimija ja infra-alan yritys, jonka tehtävänä on huolehtia materiaalien keräyksestä raaka-aineeksi. Etappilaiset myös opettavat kierrätystä kylän muille toimijoille.

– Haluamme opettaa nuorille, että järjestys ja sen ylläpito on yhteinen asia ja luo myös viihtyisyyttä. Kierrätys ja kiertotalous ovat tärkeässä roolissa. Kylästä löytyy esimerkiksi puhuva raaka-ainepiste eli kierrätyspiste, kertoo Yrityskylän aluekoordinaattori Kukka-Maaria Kallio.

Päivän aikana kylässä pohditaan myös kiertotalouden mallien mukaisia energiaratkaisuja. Etapin johtaja esimerkiksi valmistelee mädättämöenergialaitoksen investointihanketta ja neuvottelee Atrian kanssa hävikkiruoan kierrättämisestä laitoksessa raaka-aineena.

Luokat eri puolilta Etelä-Pohjanmaata saapuvat oikean Etapin tarjoamaan yritykseen yhdeksi päiväksi.

– Minä olen ympäristökouluttaja, tehtäväni on neuvoa muita kierrättämisessä, kertoi Esa Saloniemi työpäivästään Etapissa. Joonas Männistö puolestaan toimi Etapissa palvelupäällikkönä. Molemmat tuumasivat oppineensa yrityskyläpäivänä kierrättämisestä paljon enemmän kuin aikaisemmin, vaikka ruokavälkkä oli Joonaksen mielestä kuitenkin päivässä parasta.

Yrityskylä on työelämä-, talous- ja yhteiskuntataitoja opettava innovatiivinen oppimisympäristö lapsille ja nuorille. Yrityskylä Pohjanmaan alakoulu toimii Vaasassa ja yläkoulu Seinäjoella. Toiminta on Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) koordinoimaa.

Kuvassa Esa Saloniemi ja Joonas Männistö.