Suomalaiset osaavat kierrättää metallia hyvin. Metallipakkauksista saatiin vuonna 2018 kiertoon 86 prosenttia. Kierrätys on metallipakkausten osalta ollut myös noususuuntaista, kasvua edellisvuodesta oli 7 prosenttia.
Myös metallipakkausten lajittelu onnistuu, sillä keräykseen tuodusta materiaalista 87 prosenttia oli tehdyn tutkimuksen mukaan oikein lajiteltu. Metallipakkausten kierrätyksestä vastaava Mepak-Kierrätys Oy teetti metallipakkausten koostumustutkimuksen VTT:llä vuonna 2019.
Väärin lajiteltua tavaraa metallipakkausten joukossa oli 13 prosenttia.
– Nämä olivat pääosin sähkölaitteita ja vaarallista jätettä sisältäneitä spraypulloja eli pakkauksia, jotka eivät olleet täysin tyhjiä, kertoo toimitusjohtaja Satu Estakari Mepak-Kierrätys Oy:stä.
Metalli voi kiertää ikuisesti
Metalli on hyvin kierrätettävä kierrätysmateriaali, sillä se voi käytännössä kiertää ikuisesti uudelleen käytettäväksi raaka-aineeksi.
– Kun kuluttaja ostaa tuotteen, mikä on pakattu metallipakkaukseen, on siitä pakkauksesta jo neljäsosa kierrätettyä metallia, Estakari kertoo.
Mitä metallipakkauksille sitten tapahtuu sen jälkeen, kun ne on viety keräykseen?
– Metallipakkaukset murskataan ja lajitellaan lajikkeittain käsittelylaitoksissa, joista ne toimitetaan metalliteollisuuden käyttöön uusien metallituotteiden valmistukseen, havainnollistaa Estakari.
Huom!
Kodin sähkölaitteet eivät ole metallia, vaan koostuvat monista materiaaleista, joten niitä ei saa laittaa metallipakkausten keräykseen.
- Kodin isot ja pienet sähkölaitteet otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla.
- Spraypullon voi laittaa metallin keräykseen vain täysin tyhjänä ja ilman korkkia. Mikäli pullossa on vielä sisältöä, kuuluu se vaarallisen jätteen maksuttomaan keräykseen jäteasemalle.