1. Miten lajitellaan vanhat kirjat?
Ensisijaisesti olisi hyvä, jos kirjat saisi myytyä tai annettua eteenpäin jollekin tarvitsevalle. Jos kuitenkin kirja on jo tiensä päässä, eikä se mene kaupan, voi sen kanssa toimia kahdella eri tavalla:
- Irrota kovat kannet ja laita ne poltettavaan jätteeseen. Laita sivut paperinkeräykseen. Pehmeäkantisen kirjan voi laittaa kansineen päivineen paperinkeräykseen.
- Laita kirja kodin jäteastiaan eli poltettavaan jätteeseen kansineen päivineen. Vie suuremmat määrät kirjoja jäteasemalle.
2. Mihin kuuluu kaapin perälle jääneet päiväysvanhat ruokaöljyt?
Ruokaöljyt voi laittaa omissa pakkauksissaan huolellisesti suljettuna poltettavaan jätteeseen eli kodin jäteastiaan. Ruokaöljyn voi myös kaataa esimerkiksi kartonkitölkkiin tai imeyttää sanomalehtipaperiin tai kananmunakennoon, jolloin sen voi laittaa biojätteisiin.
3. Mitä tarkoittaa, kun jätelaskussa lukee työveloitus tai astian siirtomaksu?
Työveloitus veloitetaan silloin, jos kuljettaja joutuu tekemään ylimääräistä työtä, jotta jäteastia tai asumislietesäiliö saadaan tyhjennettyä.
Tällaista työtä ovat esimerkiksi lumen luonti, kasvillisuuden raivaaminen tai jäteastian ympärillä olevat suuret määrät ylimääräistä jätettä, jotka pitää nostaa käsin jäteauton kyytiin.
Astian siirtomaksu veloitetaan silloin, jos jäteastiaa tai astian vieressä olevia lisäjätteitä joudutaan siirtämään kiinteistön alueella yli 10 metriä siihen paikkaan, mihin jäteauto esteettä pääsee. Tällöin laskutetaan kultakin ylittävältä viideltä metriltä lisämaksua hinnaston mukaan.
4. Vaikuttaako koronavirus lajitteluun?
Terveydenhuollon viranomaisten (THL ja TTL) viimeisimmän 19.3. antaman ohjeistuksen mukaan kodin lajittelukäytäntöjä ei tarvitse muuttaa virusaikana. Esimerkiksi sairastuneen nenäliinoja tai muita jätteitä ei tarvitse pakata erikseen jäteastiaan laitettaessa, koska on epätodennäköistä että virus tarttuisi jätteistä. Mikäli viranomaiset muuttavat ohjeita, Etappi tiedottaa asiasta nettisivuillaan.