Kiertotaloutta lähestytään uudella tavalla pelien kautta Vaasan yliopiston Pelilliset energia- ja kiertotalousratkaisut -hankkeessa, jolla pyritään edistämään nimensä mukaisia tavoitteita sekä talouden hallintaa. Etappi on mukana hankkeessa kiertotalousasiantutijana. Hanke on suunnattu kuluttajille ja yrityksille.

– Pelit innostavat ja kiinnostavat, joten ehkä ne kannustavat myös kuluttajia miettimään näitä asioita, luonnehtii hankkeen lähtöajatusta hankevastaava Panu Kalmi.

Pelilliset ratkaisut -hanke on suunnattu kuluttajille ja tarkoituksena on mukana olevien yritysten kanssa luoda malleja, jotka kannustavat kuluttajia energiansäästöön, lajitteluun tai oman taloutensa hallintaan.

Etappi mukana asiantuntijana

– Etappi alueen johtavana kiertotaloustoimijana haluttiin mukaan, koska Etappi on tehnyt paljon tähän liittyvää työtä tiedotuksessa ja oppimateriaalien kehittämisessä, Kalmi toteaa.

Pelit selvästi parantavat oppimistuloksia verrattuna tavanomaiseen oppimiseen.

Asiantuntijan näkemyksiä kaivataan esimerkiksi siihen, mitkä ovat kiertotalouden kannalta kuluttajia kiinnostavia kysymyksiä.

Hankkeessa on mukana pieniä pelinkehitysyrityksiä ja IT-alan yrityksiä Seinäjoen seudulta. Lisäksi mukana ovat OmaSp, Thermopolis ja Into Seinäjoki. Hankkeen rahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto EAKR, rahoitus ohjataan Etelä-Pohjanmaan liiton kautta.

Hankkeessa on järjestetty erilaisia työpajoja ja pelitapahtumia. Pelien prototyyppejä on tarkoitus testata syksyllä 2020.

Hanke päättyy vuoden lopussa ja sen tulokset tulevat olemaan vapaasti kuluttajien käytettävissä.