Seinäjoen Kärjessä sijaitsevan Asunto Oy Laulutaipaleen yhdeksän asunnon taloyhtiö halusi aloittaa muovipakkausten keräyksen, vaikka jätehuoltomääräykset eivät siihen velvoita kuin 20 asunnon taloyhtiöitä.

Taloyhtiön johtoajatuksena on tehdä jätteiden kierrätys helpoksi ja siten innostaa asukkaita lajitteluun. Jäteastian ollessa lähellä voi ohi mennessään tiputtaa sinne muovipakkaukset, eikä niitä tarvitse kuljettaa keräyspisteisiin.

Esitin yhtiökokoukselle, että otettaisiinko muovipakkausten keräysastia. Hankinta hyväksyttiin saman tien.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sanna Peuranen kertoo lukeneensa lehdestä ilouutisen, että muovipakkausten keräys alkaa Etapin alueen taloyhtiöissä. Hän otti selvää, että tämä onnistuu myös Laulutaipaleen kokoisessa taloyhtiössä ja vei asiaa eteenpäin.

– Esitin yhtiökokoukselle, että otettaisiinko jätekatokseen muovipakkaustenkeräysastia. Tämän hankinta hyväksyttiin saman tien.

Toiveissa myös lasin ja metallin keräys

Muovipakkausten astian ja biojäteastian lisäksi taloyhtiön jätekatoksessa on kaksi poltettavan jätteen astiaa, sekä paperin- ja kartonkipakkausten keräysastiat. Tämä on riittävä määrä noin kolmenkymmenen asukkaan taloyhtiössä.

Ajatuksena on, että taloyhtiössä olisi mahdollista kierrättää tulevaisuudessa myös lasipakkauksia ja mahdollisesti metallipakkauksia.

– Tämä voisi onnistua luopumalla toisesta poltettavan jätteen astiasta ja paperinkeräysastiasta, Peuranen suunnittelee.

Jätteiden kierrätysmahdollisuuksien lisääminen on jonkin verran nostanut taloyhtiön jätehuoltokustannuksia, koska astioita on aikaisempaa enemmän.

– Toisaalta euroja säästyy, kun asukkaiden ei tarvitse erikseen kuljettaa jätteitä keräyspisteisiin. Todennäköisesti taloyhtiönkin kulut putoavat, kun voidaan luopua toisesta poltettavan jätteen astiasta, Sanna Peuranen toteaa.