Miksi vain muovipakkauksia kerätään?

Ainoastaan kotitalouksien muovipakkauksille on järjestetty koko maan kattava keräys. Pakkausten kierrätysmaksu on maksettu jo tuotetta ostettaessa, joten keräys koskee vain muovipakkauksia. Jätelaki velvoittaa tuottajat, eli pakkausten valmistajat ja maahantuojat, kierrättämään vain itse pakkaamansa tuotteet. Etappi kerää muovipakkauksia tuottajille, joten myös lajitteluohjeistus tulee sieltä.

Mistä tunnistaa keräykseen sopivat muovilaadut?

Muovipakkausten keräykseen soveltuvat kaikki muut muoviset pakkaukset, paitsi PVC-muovista valmistetut pakkaukset. Sen tunnistaa  muovimerkinnästä 03. Muuten muovimerkintöjä ei tarvitse selvittää. Jos kyseessä on PVC-muovipakkaus eli 03, lajitellaan se poltettavaan jätteeseen.

Miksi korkit ja kannet pitää irrottaa, vaikka ne olisivat muovia? Voiko ne silti lajitella muovipakkausten keräykseen?

Muoviset pakkausten korkit ja kannet saa laittaa muovipakkausten keräykseen, mutta erillään. Tämä siksi, että korkit ovat usein eri muovimateriaalia kuin muu pakkaus. Eri muovilaadut menevät muovijalostamolla käsittelyyn eri reittiä.

Saako muovipakkaukset laittaa sisäkkäin keräykseen?

Pakkaukset voi laittaa keräykseen sisäkkäin siinä tapauksessa, jos ne ovat samaa muovilaatua. Eli esimerkiksi samanlaiset jugurttipurkit, voi laittaa sisäkkäin. Tämä ohje johtuu siitä, että eri muovilaadut menevät muovijalostamolla käsittelyyn eri reittiä.

Voiko mustat muovipakkaukset laittaa keräykseen?

Voi laittaa. Tietyllä tavalla värjättyjen mustien muovipakkausten tunnistamisessa on ollut ongelmia kierrätyslaitoksella, mutta se kehittyy koko ajan.

Entä vaarallisten aineiden pakkaukset?

Ei saa laittaa muovipakkausten keräykseen. Jos pakkauksessa on vaarallisten aineiden jäämiä, tulee se viedä jäteasemalle. Öljy-, torjunta-aine- sekä AIV-kanisterit ja -pullot eivät kuulu muovipakkausten keräykseen, vaan ne tulee lajitella poltettavaan jätteeseen tyhjinä.

Voiko läpipainopakkaukset ja muoviset lääkepullot lajitella muovipakkauksiin?

Kyllä voi. Muoviset lääke-, vitamiini- ja luontaistuotepakkaukset voi laittaa muovipakkausten keräykseen – tyhjänä, puhtaana ja kuivana sekä  korkit ja kannet erillään.

Voiko muovipakkaukset pakata muovipussiin?muovipussi

Muovikassia voi käyttää muovipakkausten pakkaamiseen, sillä muovijalostamolla lajitteluprosessin alkupäässä on ns. pussinrepijä, joka aukaisee kassit ennen jatkokäsittelyä.