Pekka KontioJätehuolto on yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittinen toimiala ja me Etapissa pyrimme turvaamaan jätepalvelut myös poikkeusoloissa. Lehden painoon mennessä Etapin palvelut toimivatkin lähes normaalisti. Mikäli muutoksia tulee, ilmoitamme niistä nettisivuillamme.

Vuoden alussa kotitalouksien erilliskeräys otti jälleen askeleita eteenpäin, kun muovipakkausten keräys käynnistyi suurilla kiinteistöillä Kurikan, Ilmajoen, Seinäjoen ja Lapuan taajama-alueilla. Muovipakkauksia kerätään myös kaikilla Etapin jäteasemilla ja osalla Rinki-ekopisteistä.

Etapin toimialueella on nyt erilliskeräystä aina seitsemään eri jakeeseen asti riippuen hiukan kiinteistön suuruudesta ja sijainnista. Kierrätyskelpoisten  jakeiden erilliskeräys kiinteistöillä on tärkeää ja sitä kehitetään jatkuvasti. Keräyksessä on kuitenkin muistettava tarkastella siitä saatavan hyödyn ja siihen käytetyn resurssin suhteen säilyminen positiivisena, jotta ympäristöhyötyä saavutetaan. Kiinteistökeräyksen jakeiden lisääminen  ei tästä syystä etene nopeasti haja-asutusalueille. Valmistelussa oleva jätelain muutos on kuitenkin tuomassa lakisääteisiä velvoitteita kiinteistökeräykseen. Odotettavissa on biojätteen keräysvelvoitteen laajeneminen ja mahdollinen tekstiilikeräyksen alkaminen. Uutta jätelakia odotetaan voimaan vuoden 2021 alussa.

Toivotamme asiakkaamme tervetulleiksi jäteasemille ja pyrimme pitämään ne auki poikkeusoloissakin, vaikka tempauspäiviä ei yleisen tilanteen takia voidakaan tänä keväänä järjestää.

Vuoden 2019 aikana yhtiön kokonaisjätevirta oli 144 503 tonnia. Jätteiden hyödyntämisaste oli 99 prosenttia ja kierrätysaste 65,9  prosenttia. Loppusijoitukseen jätteistä päätyi vain prosentti.

Viime hetkellä ennen lehden painoon menoa antoi koronavirus myös meille iskun. Joudumme olosuhteiden pakosta siirtämään uuden Seinäjoen kierrätysaseman rakennustöiden toteuttamista voimassa olevan poikkeustilanteen yli. Kierrätysaseman syksyyn suunniteltu  käyttöönotto on siirrettävä tulevaisuuteen.

Varsin erilaisen talven jälkeen on aika kiittää asiakkaita ja varsinkin keräysvälineistön kuljettajia kärsivällisestä yhteistyöstä kaikkien aikojen liukkaimman talven läpi toimimisesta pienin kalusto- sekä tapaturmavaurioin. Olemme saaneet asiakkailta apua ja ymmärrystä näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa toimimiseen.

Me etappilaiset toivotamme asiakkaamme tervetulleiksi jäteasemille kevätsiivousten merkeissä, mikäli tilanne sallii, ja pyrimme pitämään jäteasemat auki asiakkaille poikkeusoloissakin, vaikka tempauspäiviä ei yleisen tilanteen takia voidakaan tänä keväänä järjestää. Vuosi 2019 oli ennätyksellinen asiointikäyntien määrässä, mistä kerrotaan tässä lehdessä lisää.

Toivotan kaikille asiakkaille hyvää kevättä ja kesää yleisestä tilanteesta huolimatta. Pidetään huolta terveydestämme ja ympäristöstämme!

Pekka Kontio
toimitusjohtaja