Kotitalouksien poistotekstiilin maksuton erilliskeräys käynnistyy vuoden alussa Etapin toimialueella. Kerättävät poistotekstiilit otetaan vastaan jäteasemilla, joista ne päätyvät esilajittelun kautta Paimion poistotekstiilien kiertotalouslaitokseen. Tekstiilien käsittelyssä Etapin yhteistyökumppanina on Trimma ry. eli entinen Seinäjoen Kaks’ Kättä -paja.

Kotitalouksien poistotekstiilien maksuton erilliskeräys alkaa vuoden alussa alueellisena keräyksenä Etapin jäteasemilla ja RE-pisteellä. Pian kotitalouksien käyttökelvottomia, mutta puhtaita ja kuivia vaatteita ja kodintekstiilejä voi siis viedä materiaalina kierrätykseen Etapille. Taustalla on uusi jätelaki, joka velvoittaa järjestämään keräyksen. Keräys katetaan ekomaksuilla. Yrityksiltä ei oteta vastaan poistotekstiiliä.

Poistotekstiiliin kuuluvat puhtaat ja kuivat, mutta käyttökelvottomat, esimerkiksi rikkinäiset vaatteet ja tekstiilit:

  • Takit, housut, hameet ja paidat
  • Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

 

Poistotekstiilin keräykseen eivät kuulu:

  • Huonokuntoiset kierrätyskelvottomat tekstiilit: likaiset, haisevat, kosteat homeiset tai tuholaisia sisältävät.
  • Materiaaliltaan kierrätyskelvottomat tekstiilit: kengät, asusteet, alusvaatteet, sukat, sukkahousut, matot, tyynyt, peitot, pehmolelut.
  • Nämä lajitellaan poltettavaan jätteeseen.

Huom! Ehjät, puhtaat ja edelleen käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa vielä kirpputorille tai lahjoituksiin!

Poistotekstiilien lajitteluohjeet

Mitä poistotekstiileille tapahtuu?

Esimerkiksi farkkukangas on hyvä kierrätettävä materiaali, jota tulee paljon kierrätykseen.

Kuntien jäteyhtiöt kuten Lakeuden Etappi järjestävät kotitalouksien poistotekstiilien keräyksen ja esilajittelun. Esilajittelussa väärinlajitellut ja kierrätyskelvottomat tekstiilit erotellaan. Kierrätyskelpoinen materiaali kuljetetaan Turkuun materiaalin mukaan lajitteluun ja sieltä jatkokäsittelyyn Paimion kiertotalouslaitokseen, jossa siitä tehdään uusiokuitua teollisuuden käyttöön. Kierrätyskelvottomat tekstiilit päätyvät edelleen poltettavaan jätteeseen ja jätevoimalaan.

Etapin toimialueella poistotekstiilit viedään jäteasemilta käsiteltäväksi Seinäjoen Kaks’ Kättä -pajalle. Siellä joukosta poimitaan erikseen sellaisenaan uudelleen käytettäväksi kelpaavat tuotteet ja erotellaan poltettavaan jätteeseen kierrätyskelvottomat tekstiilit.

Paimiossa kierrätysprosessiin päätyvät tekstiilit avataan kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineina. Lopputuotteena voidaan valmistaa esimerkiksi lankoja, kankaita, eritysmateriaaleja, akustiikkalevyjä ja komposiitteja. Kuidulle haetaan myös jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Näin lajittelet kodin poistotekstiilit!

1. Uudelleenkäyttöön

Itselle tarpeettomat, mutta puhtaat ja käyttökelpoiset vaatteet kannattaa kierrättää uudelleenkäyttöön. Ne voi esimerkiksi lahjoittaa eteenpäin tai myydä. Käyttökelpoisina ne voi myydä kirpputoreilla tai lahjoitta hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.

2. Poistotekstiilin keräykseen

Poistotekstiilin keräykseen lajitellaan puhtaat, kuivat ja käyttökelvottomat vaatteet, esimerkiksi: takit, housut, hameet ja paidat. Myös kodintekstiilit lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Pakkaa muovipussiin ja sulje tiiviisti. Vie keräykseen jäteasemalle tai RE-pisteelle. Kerralla voi viedä enintään 100 litraa eli kolme muovikassillista tai puoli jätesäkillistä poistotekstiilejä.

3. Poltettavaan jätteeseen

Kosteat, homeiset, tekstiilituholaisia sisältävät ja haisevat tekstiilit tulee lajitella poltettavaan jätteeseen, koska niitä ei voida hyödyntää. Poistotekstiilikeräykseen ei myöskään kuulu alusvaatteet, sukat, sukkahousut, kengät, laukut ja vyöt. Tämä johtuu hygieniasyistä ja siitä, että niitä ei voida kierrättää.
Kodintekstileistä kierrätyskelvottomia ovat matot, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmolelut.