Bokashointiinkin voi hurahtaa. Näin on käynyt Katja Tikkamäelle, joka hankki ensimmäisen bokashi-kompostorin noin 1,5 vuotta sitten. Bokashi-kompostointi on helppoa, kun muistaa pari perusjuttua. Tosin aikaa ja vaivannäköä se vaatii, mutta lopputulos palkitsee.

Bokashi-kompostoinnissa on kyse fermentoitumisesta eli hapattamisesta. Tähän viittaa myös sana bokashi, joka on japania ja tarkoittaa käynyttä orgaanista ainetta.

Innokkaana puutarhaharrastajana Katja Tikkamäki törmäsi aiheeseen seuratessaan puutarha-aiheisia some-tilejä ja -kirjoituksia.

– Kasvihuone- ja lavalaatikkoviljelykset tarvitsevat paljon multaa. Päällimmäisenä ajatuksena oli saada hyödynnettyä vanha ravinneköyhä multa, ettei sitä tarvitsisi heittää pois. Ja toki on hieno asia, että bokashoimalla ja kompostoimalla saadaan ravinteet takaisin kiertoon, mistä luonto kiittää.

Katja Tikkamäen ja Juha Lampimäen puutarhassa Töysän Hakojärvellä on kaksi kasvihuonetta, kasvatuslaatikoita ja kasvimaa. Niissä kasvaa kesäisin muun muassa tomaatteja, kurkkuja, chiliä, paprikoita, yrttejä, vesimeloneja, kurpitsoita ja mansikoita. Kasvimaalla kasvatetaan perusjuureksia. Heidän mielestään on kiva kokeilla vuosittain jotain uutta, ja menneenä kesänä se oli bataatti, inkivääri ja piparjuuri.

Tulevan kasvukauden suunnittelu alkaa hyvissä ajoin talvella.

– Teen viljelysuunnitelmia ja sitten odotan malttamattomana, että pääsen niitä toteuttamaan. Kasvatan itse useimmat taimet siemenistä, mitä varten minulla on yläkerrassa ”kasvattamo” lamppuineen.

Bokashointi vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa

Katjan ja Juhan kompostimulta päätyy pääasiassa vihannesten viljelyyn.

Bokashi-keittiökompostorit ovat käytössä ympäri vuoden. Katjalla on viisi 16-litraista bokashi-sankoa, joita hän täyttää vuorotellen. Sankoon on merkittynä sen järjestysnumero ja päivämäärät, milloin täyttäminen on aloitettu ja koska se on täyttynyt. Esimerkiksi sanko numero 17 oli otettu käyttöön 4. maaliskuuta ja se oli täyttynyt 30. maaliskuuta 2022.

Katja laittaa ilmatiiviiseen bokashi-kompostoriin vain kasvipohjaiset biojätteet. Tämä on hänen oma valintansa, koska kompostimulta päätyy pääasiassa vihannesten viljelyyn. Halutessaan bokashi-kompostoriin voi toki laittaa myös eläinperäiset biojätteet. Moni pistää kompostoriin myös kahvinpurut, mutta Katja ja Juha käyttävät ne kuivattuna muurahaisten torjuntaan kasvimaalta.

Bokashointiin tarvitaan Katjan mukaan aikaa ja viitseliäisyyttä. Hän pilkkoo biojätteet pieniksi paloiksi ennen kuin laittaa ne astiaan. Jokaisella täyttökerralla biojätteen pinnalle ripotellaan bokashi-rouhetta.  Katjan kokemuksen mukaan riittävä määrä on noin ruokalusikallinen jätelitraa kohti.

Tärkeä osa kompostoinnin onnistumista on massan tiivistäminen joka kerta, kun astiaa täytetään. Ilmatiiviissä bokashi-ämpärissä biojäte ei mätäne, joten se ei myöskään haise.

Kun bokashi-ämpäri on täynnä, tulee sen olla rauhassa vähintään kaksi viikkoa. Tämän jälkeen seos on aika siirtää multatehtaaseen, jossa biojäte sekoitetaan vanhaan ravinneköyhään multaan.

Fermentoitu biojäte jälkikompostoidaan

Katjan ja Juhan ”multatehdas” eli tapa jälkikompostoida on sisätiloissa. Käytössä on laastipalju, jossa sekoitetaan puolet bokashia ja puolet vanhaa multaa. Tämä tehdään huolella, minkä jälkeen päälle laitetaan hajulukoksi ohut multakerros ja esimerkiksi vanha pyyhe niin, että multatehdas saa ilmaa.

”Jos multatehdas sijaitsee pihalla tai ulkovarastossa, pitää astian olla hyvin suojattuna haittaeläimiltä”, Katja muistuttaa.

Toimiakseen prosessi vaatii hänen mukaansa yli +0 asteen lämpötilan. Lämpimässä (+20 astetta) seos multaantuu noin kahdessa viikossa, jonka jälkeen multa on valmista käytettäväksi.

Fermentoituitua biojätettä ei jätehuoltomääräysten mukaan saa kaivaa maahan vaan se tulee jälkikäsitellä kompostoimalla suljetussa ja ilmastoidussa kompostorissa ennen hyödyntämistä. Bokashi-kompostin lisäksi omakotitalon pihassa onkin pikakompostori, jossa jälkikäsittely tapahtuu.

Bokashoinnin sivutuotteena tulevan suotonesteen Katja käyttää kasvien ravinteena. Sekoitussuhde on yksi litra vettä ja yksi teelusikallinen suotonestettä.