Ympäristökouluttajamme Terhi Romakkaniemi laittoi rukkaset käteen ja hyppäsi jätekuljettaja Paavo Tähtisen kyytiin talvisena päivänä seuraten päivän ajan, minkälaista jätekuljettajan työ on käytännössä. ”Apukuski” sai välillä myös tarttua työhön.

Aamu on vielä pimeä, kun jätekuljettaja aloittaa työvuoronsa kello 5.00 varikolta. Tänään tyhjennetään poltettavan jätteen astioita Seinäjoen keskustan alueella. Tyhjennettävien kohteiden määrä riippuu viikosta, mutta alkuviikosta poltettavan jätteen kohteita on tyypillisesti noin 600 päivässä. Loppuviikon tyhjennyssaldo kohoaa jopa 900-1300 tyhjennyskertaan.

”Kyllä siinä saa useampi auto olla liikenteessä” Kertoo Urbaser Oy:n kuljettaja Paavo Tähtinen, joka ajaa Seinäjoen urakka-aluetta Seinäjoella. Astiat jo odottavat, joten on aika hypätä auton kyytiin.

Klo 7.40 Täydet roskapöntöt voivat olla raskaita jäisellä maalla. Sääolosuhteet vaikuttavat työhön paljon. Keväällä ja kesällä sulan maan aikana työ käy paljon jouhevammin ja helpommin. Talvella ja syksyisin säätilojen vaihdellessa reitin ajamisessakin kestää pidempään. Jätekatosten ja astioiden ympäristön pitäminen kunnossa nopeuttaa työtä huomattavasti.

 

Klo 7.45 Reitillä on monia syväsäiliöitä, joiden tyhjentäminen on tarkkaa puuhaa. Nosturi ajetaan lähelle säiliötä kaukosäätimellä. Sen jälkeen koukku kiinnitetään kanteen ja koko pussi nostetaan ilmaan ja ohjataan jäteauton luukulle. Pussin suu avataan alhaalta ja jätteet tippuvat jätepakkaavaan autoon eli ”pakkariin”. Tyhjentynyt pussi ohjataan sen jälkeen takaisin paikalleen. Tuulisella säällä täytyy olla erityisen tarkkana tyhjennysoperaatiossa, sillä tuuli voi heitellä tyhjää pussia voimakkaasti.

Klo. 8.30 avataan astiasuoja, joka on tupaten täynnä roskapusseja. Osa irtojätteistä on päässyt tippumaan myös astiasuojan sisään.

Klo 8.40 Kaikkiin kohteisiin ei päästä autolla lähelle. Tyhjänä pakkaava jäteauto painaa noin 16 tuhatta kiloa, täytenä auto voi painaa jopa 26 tuhatta kiloa! Kaikille teille ja tasoille ei siksi päästä painorajoitusten takia.

Tässä kulkureitti sisäpihalle taas on liian matala ja kapea. Silloin kuljettajan pitää hakea pöntöt kauempaa käsin. Haastavia kohteita kuljettajalle ovat juuri tällaiset kohdat, joissa ei ole tilaa autolle kääntyä ja astiat joudutaan hakemaan kauempaa. Talvella työtä hankaloittaa myös lumivallit, liukkaus, pihojen auraamattomuus ja pimeys.

Klo 8.50 vierailtiin todella puhtaassa ja tilavassa jätetilassa, josta oli helppoa kuljettaa astiat autolle. Hyvä kohde jätekuljettajalle on juuri sellainen, jossa on tarpeeksi tilaa sekä autolle kääntyä lähelle pönttöjä, että kuljettajalla tilaa tehdä työnsä. Myös siisteys on tärkeää, jotta jätekuljettajalla on tarpeeksi tilaa liikutella pönttöjä. Yksittäisten roskien noukkiminen tai jätekatoksen siivoaminen huonekaluista tai tippuneista roskapusseista eivät ole kuskien tehtäviä, vaan kuski joutuu ilmoittamaan tällaisista poikkeamista reitillään.

 

Klo 9.00 Joissain kohteissa kuljettaja tarkistaa muutkin jäteastiat
varmistaen, että lajittelu on sujunut hyvin. Tällä kertaa kartongin seasta löytyi kuplamuovia, mikä ei sinne tietenkään kuulu. Yksittäiset väärin lajitellut kappaleet saatetaan noukkia pois, mutta jos astiaan on päätynyt liikaa väärin lajiteltua tavaraa, se joudutaan kippaamaan poltettavan jätteen joukkoon. Tästäkin kuski tekee ilmoituksen järjestelmäänsä.

Klo 10.40 Iäkkään asiakkaan roskapussi pääsi suoraan jäteauton kyytiin, kun tämä sattui tuomaan sen samaan aikaan jätekuljettan käynnin kanssa. Asiakaskohtaamiset ovat Tähtisen mielestä mukavia tilanteita, joita tulee usein. Varsinkin iäkkäämpiä tulee hänen mukaansa autettua paljon, kun he ovat tuomassa pussejaan autolle.

”Usein ihmetellään sitä, että koska te ootte muka täällä käyny? Me kun ollaan niin hiljaisia ja huomaamattomia”, Tähtinen nauraa.

Tiktokista levineet ilmiöt näkyvät myös jätekuljettajille. Nuoret ”rekkaspottaajat” odottavat kuljettajia yleensä samoissa risteyksissä ja pumppaavat käsiään myös jäteautoille. Kuljettaja tervehtii heitä vilkuttamalla valojaan ja soittamalla torvea.

Klo 10.50 Hyvin aurattu ja tilava piha on helppo kohde vaikka lumisateessa.

Klo 11.50 Hernekeitot on syöty ja aika jatkaa taas matkaa. Parasta työssä on Tähtisen mukaan se, että jäteautoa kuljettaessa saa päivittäin raitista ilmaa ja reipasta liikuntaa. Myös asiakkailta saattaa saada mukavia yllätyksiä. Esimerkiksi jouluna osa asukkaista muistaa kuljettajia jättämällä joulukortteja ja suklaata jäteastioiden päälle kuljettajaa varten.

Tähtinen aloitti jäteauton kuljettajana heti armejan jälkeen ja on jäänyt sille tielle. Hauskoja kokemuksiakin on vuosien varrella kohdattu. Mieleen on jäänyt esimerkiksi erään rottaperheen löytyminen jäteastiasta, mikä yllätti kokeneenkin jätehuollon ammattilaisen. Yhtenä kertana jätekuljettaja sai yllättävää seuraa, kun hamsteri oli päässyt pujahtamaan jäteauton kyytiin. Tähtinen oli yrittänyt pelastaakin kaverin ottamalla sen hoiviinsa, mutta se ei kuitenkaan lopulta toennut koettelemuksestaan.

Klo 12.00 Tämän jätekatoksen käyttäjät taitavat lajittelun. Jätekatokseen oli askarreltu omat lajitteluohjeet Etapin ohjeiden lisäksi.

Klo 12.35 sohjoinen lumi ja sulava maa tekivät jäteastian liikuttamisen hankalaksi ja raskaaksi. Rullat kun eivät pyöri sohjoisella maalla. Työtahti on silti nopeaa, ja paikalleen ei ole aikaa jäädä seisoskelemaan. Jäteastian työntäminen vaihtui vetämiseen ja matka jatkui.

Klo. 13.00 Reitti on saatu ajettua ja on aika suunnata takaisin varikolle.

”Mä lasken mun hyvän päivän jäteastioiden tyhjennysmäärästä”, Tähtinen sanoo.

Kun saa siis tyhjennettyä koko sen reitin, minkä aikaisemminkin on saanut, päivä on ollut hyvä. Joskus huonot ajo-olosuhteet tai esimerkiksi auraamattomuus hidastavat työtä.

Iltavuoroon tulevat kuskit keräävät auton täyteen ja ajavat sen jälkeen kipille eli tyhjennykselle Etapin jätehuoltokeskuksen siirtokuormaushalliin, josta jätteet jatkavat matkaa eri kyydillä jätevoimalaan Mustasaareen. Puolikkaita kuormia ei ajeta kipille.

”Ei me tehdä tyhjiä kippauksia, ei siinä ole mitään järkeä!”

Ainoa poikkeus on silloin, jos on tulossa kauempaa ja ajaa muutenkin Ilmajoen jätehuoltokeskuksen ohi matkalla seinäjoelle. Silloin on ympäristöystävällistä saada puolikas kuorma valmiiksi pois ja jatkaa tyhjällä autolla.

Päivä on pulkassa! Tämänkertainen urakka on ohi ja kaikki reitillä olevat tyhjennykset saatiin tehtyä. Nyt voi jätekuljettaja hengähtää hetken ennen seuraavaa kierrosta. Astialla tavataan!