Ympäristökasvatusta onkin tarjottu yli vuoden ajan pelkästään erilaisin netin kautta toimivien tai ladattavien materiaalien kautta. Etapilla on ollut jo ennen  koronavuottakin tarjolla ladattavia materiaaleja, mutta nyt ne tulivat todelliseen tarpeeseen, kun koulut siirtyivät etäopetukseen.

Vuoden aikana materiaaleja on tuotettu myös lisää. Etappi tarjoaa opetusmateriaaleja hyödynnettäväksi ympäristökasvatukseen toimialueensa kouluissa. Materiaaleja saa vapaasti ladata nettisivuilta omaan opetuskäyttöön kyseisissä kunnissa.

oppimateriaali
Alakouluille on uutena tulossa Kierrätyskylä
-digipeli!

Jätteiden lajittelu ja käsittely tutuiksi

Kuortaneen Alvarin koulun 4. luokan opettaja Sanna Haapamäki on käyttänyt Etapin tarjoamia etäaineistoja ja oli niihin tyytyväinen.

– Koska lähikäynnit eivät onnistuneet tänä vuonna, oli mainio juttu, kun etäopetusmateriaalia oli saatavilla. Olemme käyttäneet aamunavauksia sekä jäteneuvontavideoita.  Ne ovat selkeitä ja mielekkäitä katseltavia oppilaiden kanssa, Haapamäki kommentoi.

Materiaaleja saa vapaasti ladata Etapin nettisivuilta opetuskäyttöön toimialueen kunnissa.

Alvarin koulussa monialainen oppimiskokonaisuuden teemana oli tänä vuonna ”luonto ja ekologisuus”, joten Etapin etämateriaali sopivat teemaankin hyvin.

– Videot ovat aina oppilaiden  mielestä kiinnostavia. On mukavaa laittaa video pyörimään ja pysäytellä niitä siinä kohtaa, kun kysyttävää ja pohdittavaa tulee, Haapamäki lisää.

Oppilaista oli mielenkiintoista nähdä videoiden kautta minne roskat menevät ja erityisesti laitteet ja koneet, joilla jätteitä käsitellään, kiinnostivat.

Tutkimusmatka kestävään tulevaisuuteenkuvitus

Tutkimusmatka kestävään tulevaisuuteen on yläkouluille tuotettu  digitaalinen ympäristökasvatuspaketti. Yhteistyökumppanina materiaalia tekemässä on ollut Otava  Oppimisen palvelut.

Oppilaat tutustuvat kestävän tulevaisuuden pohditaan eri jätehuollon näkökulmista ja tekevät valitusta teemasta esityksen.

Uutta kehitetään edelleen

Seuraavaksi Etappi tuottaa uuden jäteneuvonta-aiheisen Kierrätyskyläpelin alakouluille. Tietokoneella ja mobiilisti toimiva peli sisältää tehtäviä kestävään  kuluttamiseen, jätteen vähentämiseen, lajitteluun ja kierrätykseen liittyen. Pelistä rakennetaan saavutettavuusstandardin mukainen.

Etapin etämateriaalit

Alakouluissa ja päiväkodeissa

– jätehuollon yleisopas
– erilaisia videoita esimerkiksi etäluentoja ja aamunavauksia
– Etappi-aapinen, joka on hauska puuhakirja lapsille sisältäen erilaisia tehtäviä
– tehtävämonisteita

Yläkouluissa

– digitaalinen oppimiskokonaisuus ”Tutkimusmatka kestävään tulevaisuuteen”

Ympäristökasvatusaineistot