ÖLJYT KIERTOON

Etapin jäteasemilla järjestetään perinteiseen tapaan kevään ja alkukesän aikana kuntien asukkaille tempauksia, joissa laitetaan kiertoon käytetyt voiteluöljyt.

– Kuntalaisille suunnattu isompien erien öljynkeräystempaus järjestetään taas Etapin toimialueen kunnissa alkaen toukokuussa yhteistyössä Fortum Waste Solutions Oy:n kanssa, kertoo jätehuoltoinsinööri Mauri Rajamäki Lakeuden Etapista.

Normaalisti Etapin jäteasemille voi viedä pienempiä eriä öljyä ympäri vuoden aina jäteaseman ollessa auki. Tempauspäivinä vastaanotettavan öljyn määrää ei ole rajattu, koska paikalla on Fortumin imuauto sitä vastaanottamassa. Keräyksessä otetaan vastaan käytettyjä vaihteisto-, hydrauliikka- ja moottoriöljyjä. Öljyt toimitetaan kierrätettäväksi edelleen teollisuuden käyttöön.

Isot öljyerät noudetaan tempauspäivinä kotoa

Yli 400 litran jäteöljymäärät noudetaan kotoa, jos nouto on tilattu vähintään seitsemän työpäivää ennen kyseisen kunnan keräyspäivää. Öljyn tulee olla tynnyreihin pakattuna paikassa, johon imuautolla pääsee. Tynnyreiden kannessa tulee olla imuletkun suulakkeen mentävä aukko, että öljy saadaan sitä kautta tyhjennettyä.

Öljynoudot tulee tilata Fortumin asiakaspalvelusta, puh. 010 7551 625 tai asiakaspalvelu1@fortum.com

Muovikanisterit ja suojamuovit kierrätykseen

Yleisön pyynnöstä tempauspäivinä otetaan taas muutaman vuoden tauon jälkeen maksutta vastaan myös kotiin kertyneet muovikanisterit. Puhtaat kanisterit toimitetaan kierrätykseen, vaarallisia aineita sisältäneet ja likaiset hyödynnetään energiana jätevoimalassa.

Uutena kokeiluna tempauspäivinä kerätään maksutta myös kotitalouksien puhtaita suojamuoveja, kuten huonekalujen ja kodinkoneiden muovi-kääreitä sekä muita puhtaita kalvomuoveja.

Etappi toimittaa kierrätykseen soveltuvat muovikanisterit ja suojamuovit yhteistyökumppanina toimivalle paikalliselle yritykselle, Keskinen Recycling Oy:lle, joka tuottaa muovista uusiokäyttöön tarkoitettua jatkojalostetta. Keräykseen ei oteta maatalousmuoveja.

Miten toimitan öljyn ja muut vaaralliset aineet keräykseen?

  • Voit viedä tempauspäivinä keräykseen öljyä esimerkiksi tynnyrissä, jossa on öljynimuauton suulakkeen mentävä aukko tyhjentämistä varten.
  • Kuljetusastian pitää olla tiivis, se ei saa vuotaa eikä läikkyä.
  • Tempauspäivinä vastaanotettavan öljyn määrää ei ole rajattu.
  • Jäteasemille voi muulloin kuin tempauspäivinä viedä öljyä 100 litraa kerralla aina kun jäteasema on auki. Öljy pitää tuolloin toimittaa astiassa, joka on käsin kaadettavissa keräysastiaan.
  • Tempauspäivinä otetaan vastaan käytettyjä vaihteisto-, hydrauliikka- ja moottoriöljyjä.
  • Öljyn sekaan ei saa laittaa vettä, bensaa, jäähdytinnesteitä tai polttoöljyä Nämä aineet tulee toimittaa jäteasemalle omissa erillisissä astioissaan.
  • Keräyksen yhteydessä ei vastaanoteta öljytynnyreitä, vaan asiakas saa ne mukaansa tyhjennyksen jälkeen.