1. Miksi jäteauto ei tule aina samaan aikaan?

Jätekuljetukset on suunniteltu viikko- ja päivätasolla. Kuljetuksiin vaikuttaa kuitenkin moni asia, jonka vuoksi tyhjennyspäivä tai kellonaika ei ole aina sama totuttu. Esimerkiksi reittiä ei aina kierretä aloittaen samasta kohteesta, vaan aloituspaikka voi vaihdella vaikka kiireellisten tilausten vuoksi. Joskus reitti joudutaan jättämään kesken esimerkiksi kalustorikon tai jätekuljettajan sairastumisen vuoksi.

Myöskin haasteelliset keliolosuhteet kuten liukkaus, kova pakkanen tai auraamattomat tieosuudet ja pihat hidastavat tyhjennysvauhtia. Kuljettajalla saattaa olla useita satoja tyhjennyksiä päivässä, joten tarkkaa aikataulua on varsinkin talviolosuhteissa näin ollen mahdotonta ennakoida.

Jätekuljetuksia tehdään arkisin kello 6–22. Joskus ajoja joudutaan tekemään myös lauantaisin esimerkiksi arkipyhän osuessa viikolle.

2. Miksi jätteitä ei saa polttaa itse kotona?

Jätteiden omatoiminen käsittely kiinteistöllä polttamalla on kielletty jätelaissa ja jätehuoltomääräyksissä, sillä se aiheuttaa haittaa ympäristölle ja terveydelle. Kotien tulipesissä lämpötila ei nouse tarpeeksi korkeaksi, jolloin jätteiden polttamisesta aiheutuu haitallisia päästöjä.Jätteiden polttaminen vahingoittaa myös tulisijan hormistoa.

Jäteastiasta kodin roskapussit kuljetetaan jätevoimalaan, jossa niistä tehdään energiaa. Jätevoimalassa jäte palaa tarpeeksi korkeassa 1000 celsiusasteen lämpötilassa, jolloin palaminen on puhtaampaa. Lisäksi laitoksessa on oma savukaasujen puhdistusjärjestelmä, jonka myötä ilmaan ei pääse haitallisia aineita.

Kiinteistökohtaisissa lämmityskattiloissa tai muissa tulipesissä saa polttaa puhdasta ja kuivaa puutavaraa, risuja ja oksia sekä käyttää sytykkeenä pieniä määriä puhdasta paperia ja kartonkia. Poltettavassa paperissa tai kartongissa ei saa olla metalli- tai muovipinnoitetta eikä muutakaan muovia. Muovipinnoitteita on esimerkiksi maitopurkeissa.

Muovi- ja metallipinnotteisia pakkauksia ei saa polttaa kotona.

3. Mihin lajitellaan posliinimuki tai kukkaruukku?

Keramiikkatuotteet, kuten rikkoutuneen kahvimukin, kukkaruukun tai posliiniesineen voi yksittäisenä laittaa kodin jäteastiaan eli poltettavaan jätteeseen. Suuremmat määrät tulee viedä jäteasemalle, jossa ne otetaan maksutta vastaan tiili- ja betonijätteeseen. Tiili- ja betonijäte kierrätetään maarakennusmateriaaliksi.

VINKKI

Rikkoutuneen mukin tai muun keramiikkatuotteen palaset voi käyttää myös kukkapurkkien pohjalla salaojitukseen.

4. Joissakin pussinsulkijoissa on metallia ja muovia, miten ne tulee lajitella?

Joissakin pussinsulkijoissa on metalliset reunukset. Näissä on peräti 62 prosenttia metallia, jonka vuoksi ne lajitellaan metalliin. Täysin muoviset sulkijat voi laittaa kodin jäteastiaan eli poltettavaan jätteeseen.

Entä vanhat runko- ja sijauspatjat?

Vanhat runko- ja sijauspatjat tulee viedä jäteasemalle, jossa ne otetaan vastaan poltettavaan jätteeseen hinnaston mukaisella maksulla. Paras olisi, jos käyttökelpoiset patjat laitettaisiin eteenpäin kiertoon.

Katso hinnasto: www.etappi.com/fi/hinn/maksut